Iako većina školskih ustanova u Republici Srpskoj ima postavljene pristupne rampe, za osobe s invaliditetom ostalo je neriješeno pitanje vertikalne komunikacije, odnosno liftova. Rješenje se nazire u donacijama.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja direktora srednjih škola RS i Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da su direktori prilično ozbiljno shvatili tu problematiku.

“U Doboju smo napravili odgovarajuće prilaze, nije to na nekom posebnom nivou, ali je mnogo bolje nego što je bilo. Rampe nisu problem, problem je u vertikalnoj komunikaciji, jer je to prije svega skupo, pa rješenje pokušavamo naći preko nekih donacija”, ispričao nam je Vasiljević.

On je rekao da, osim novčanih sredstava, problem predstavljaju i građevinska ograničenja objekata koja prosto nisu prilagođena za izmjene.

Slobodan Marković, profesor srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi u Banjaluci, inače osoba s invaliditetom, istakao je da su većina fakulteta i četvrti paviljon Studentskog doma u Banjaluci dobro opremljeni, dok su škole, poput one u kojoj radi, slabije prilagođene.

“Konkretno u školi gdje radim nema ni rampe ni lifta. Ja se krećem sa štakama tako da mi nije problem, ali kad su u pitanju ljudi u kolicima mislim da je praktično nemoguće da se popnu stepenicama“, ispričao je Marković, koji je istakao želju da se pokrene inicijativa koja bi riješila ovaj problem.

Saša Grbić, spoljni saradnik za pitanja studenata s invaliditetom u Centru za podršku studentima s invaliditetom na Univerzitetu u Banjaluci, kaže da su fakulteti uglavnom djelimično pristupačni.

Četiri fakulteta su potpuno pristupačna – Filološki, Fakultet političkih nauka, Pravni i Ekonomski fakultet. Ostali su djelimično pristupačni, jer ne posjeduju liftove, dok su Poljoprivredni i Filozofski fakultet potpuno nepristupačni, nemaju ni rampu, ne može se u prizemlje ući”, rekao je Grbić.

Dodao je da su potrebna posebna sredstva, do kojih je teško doći zbog finansijske situacije u društvu. U Centru postoje asistenti u nastavi koji pomažu studentima s invaliditetom ukoliko je ta pomoć potrebna.

Na većini fakulteta postoje rampe na ulazu u zgrade

Iz Rektorata Univerziteta u Banjaluci saopštili su da na većini fakulteta postoje rampe na ulazu u zgrade i da novoizgrađeni objekti imaju i liftove.

“Prilagođavanje prilaza i ugradnja liftova tamo gdje ih nema zahtijevaju značajna finansijska ulaganja, a budući da sredstva za te namjene nisu planirana budžetom, Univerzitet će nastojati da u dogledno vrijeme, kroz vlastite prihode i kroz projekte, prilagodi objekte ovih fakulteta studentima s invaliditetom“, izjavili su iz Rektorata.

Dodaju da uprave fakulteta i profesori imaju puno razumijevanja za ove studente i tamo gdje nema liftova predavanja organizuju u prizemlju.

Budžetskim sredstvima škole, univerziteti i visoke škole su dužni da finansiraju i opremu i uslove za studiranje učenika i studenata s invaliditetom, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

“Prema našim saznanjima, mnoge školske ustanove u Republici Srpskoj prilagodile su prilaz učenicima i studentima s invaliditetom i time stvorile mogućnost da prisustvuju predavanjima i nastavi”, rekla je Branka Rogač, službenica za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS, iz kog su istakli i da Ministarstvo finansira asistente za učenike sa smetnjama u razvoju, a u školskoj 2016/2017. godini data je saglasnost za 134 asistenta.

Izvor: NN