Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara dr Branislav Lolić, specijalista pedijatar, zaposlen u pedijatrijskoj ambulanti “Dr Lolić” koja se nalazi u Ulici Vladimira Rolovića 72 u Banjaluci. 

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

PRVO KUPANJE NOVOROĐENČETA I STRAH OD PUPKA

1. Pitanje: Poštovani doktore, ja sam trudnica koja je upravo ušla u 9. mjesec. Postepeno se pripremam za porod, a mnogo je onih koji me savjetuju kako i šta treba da pripremim. Ono čega se najviše plašim, već sada, je kupanje bebe i taj famozni pupak. Dakle, molim Vas da me savjetujete kako da okupam bebu, šta je važno, kako da odredim da li je voda dovoljno topla ili da nije vruća, kako da njegujem pupak i sl.?! Hvala. Zabrinuta porodilja (32)

Odgovor: Kada beba i mama dođu iz porodilišta kući, imaće priliku da ih posJeti patronažna sestra koja će mamu uputiti u način nJege bebe i upoznati je sa novim smJernicama. U prvim danima je najbitnije da se pravilno nJeguje pupčani patrljak i da se omogući da on na vrIJeme, bez komplikacija, otpadne što se najčešće dešava od 5. -15. dana po rođenju.

NJega pupka koja je u prvim danima od ključne važnosti za bebu je vrlo jednostavna. Pupčani patrljak se svakodnevno nJeguje, najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće, i najbitnije je da ostane suv i čist. Za nJegu su vam potrebne sterilne komprese i antiseptični rastvor. Kada rastvorom i kompresom očistite pupak, bilo bi dobro ostaviti ga bar desetak sekundi da se prosuši, a zatim ga prekriti drugom suvom sterilnom kompresom koja se fiksira svilenim ili papirnim flasterom ili mrežicom. Ivicu pelene obavezno presavijte da ne bi mokraća iz pelene došla u dodir sa pupkom. NJega traje sve dok patrljak ne otpadne, a nakon toga treba nJegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste – dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče, tokom presvlačenja, na isti način kao što ste to radili sa pupčanim patrljkom. Kako bi pupčani patrljak što prIJe otpao, bitno je ne kvasiti ga i to je glavni razlog da se dIJete ne kupa ili da se ne potapa u vodu ako se ipak kupa.

Njega djeteta u bolnici prepuštena je osoblju, a i kad izađete iz bolnice možete da se oslonite na savjete patronažne sestre.

Svakako je veoma važno da njegujete pupčani patrljak dok ne otpadne (između petog i petnaestog dana). Patrljak očistite sterilnim kompresama i antiseptičkim rastvorom, ostavite da se osuši i onda prekrijte čistom kompresom i fiksirajte flasterom. Ivicu pelene obavezno presavijajte, jer mokraća ne smije da dođe u kontaks sa pupkom.  Kad patrljak otpadne, ranicu tretirajte na isti način kao što ste tretirali patrljak ujutro i naveče.

Kasnije, pupak čistite jednom sedmično, štapićem sa vatom natopljenom anti-septikom.

Za kupanje bebe treba da pripremite:

  1. Toplu vodu
  2. Neutralan sapun
  3. Češalj
  4. Fitiljčiće za njegu ušiju i nosa
  5. Pavlovićevu mast
  6. Pelene
  7. Bubrežnjak
  8. Termometar za vodu
  9. Benkice
  10. Kantu za prljavi veš

Prostorija u kojoj se kupa beba mora biti čista, oprana, dezinfikovana, provjetrena i zagrijana (24 do 26 stepeni C). Vrata i prozore treba zatvoriti. Voda treba da bude kao temperatura tijela (36 do 37).

Bebu skinete, onda mu umijete lice. Sapunanje počnite od kose kružnim pokretima prema potiljku, onda vrat, stomak, leđa i noge. Posebno oprati polne organe i analni otvor. Sapunicu isperite istim redoslijedom. Zatim izvadite bebu i postavite na suvu pelenu, pa obrišite blagim tapkanjem. Povedite računa da dobro obrišete pregibe. Glutealni dio namažite mašću i povijte. Na kraju bebu očešljajte.

VJEČNA DILEMA: DA LI JE BEBA SITA ILI JE JOŠ GLADNA?!

2. Pitanje: Poštovanje! Mene muči dojenje bebe: Kako da znam da li je beba sita?!?! Mnoštvo tekstova na internetu o tome i opet mi ništa nije jasno, a panična sam i ne snalazim se oko toga. Takođe, kada se počinje davati voda i čaj? Koji čaj beba uopšte smije da pije? Mama sam postala tek prije nekoliko dana i tek sam izašla iz bolnice. Molim Vas, pomozite. Tanja B. (30)

Odgovor: U prvim nedjeljama, beba se na dojku stavlja što češće (10 -12x dnevno), jer je često sisanje najbolji stimulans za izlučivanje mlijeka. Prvih dana, bebu treba dojiti po 5 minuta, pa sljedečih nekoliko dana po 10 minuta, a zatim 20 minuta do pola sata. Treba voditi računa da i majka tokom podoja zauzme pravilan položaj, a nakon podoja bebu treba držati uspravno da podrigne i izbaci vazduh.

Porodilja treba oprati bradavice prokuvanom mlakom vodom poslije svakog podoja. Uobičajeno je da zdrava beba ogladni nakom tri ili četiri časa, što znači da u toku jednog dana ima šest do sedam podoja.

Ne treba ishitreno reagovati i nakon prve sumnje da beba ne sisa dovoljno uvoditi prihranu.

Prvih 10 dana beba posisa dnevno u svakom podoju po 50 ml, krajem prvog mjeseca 700 ml, krajem drugog mjeseca 900 ml, a krajem trećeg oko 1 100 mk. Poslije četvrtog mjeseca beba posisa oko 150 do 200 ml na kg tjelesne mase. Naravno, postoje varijacije, nisu sve bebe, ni sve majke iste.

Tokom svakog podoja, naizmjenično se daje jedna, pa druga dojka, svaka na 10-15 minuta.

Vrlo je važno da se majka tokom podoja posveti isključivo tome, odnosno da pažnju usmjeri na podoj. On ne trba da bude kraći od 15, a ni duži od 30 minuta. Najbolje je ritam dojenja uskladiti sa apetitom i raspoloženjem djeteta.