Lukovice lala, zumbula i ostalog cvijeća koje će uskoro zamirisati sade se u jesen, dok se u proljeće sade cvjetnice koje će procvjetati u junu.

U rano proljeće treba saditi sljedeće lukovice: kale, kane, gladiole, ljiljane, dalije, begonije, frezije, amarilis i druge. Najbolji mjeseci za sadnju su kraj februara ili mart, a najkasniji trenutak kada treba da se spuste u zemlju je maj.

Pravo vrijeme za sadnju proljećnih lukovica je lako odabrati, jer je najbolje sačekati da opasnost od mrazeva prestane. Lukovicama treba birati sunčano mjesto u vrtu. Dubina sadnje, kao i kod jesenjih lukovica, zavisi od vrste i veličine. Recimo, dalije i begonije se ne sade duboko već ih treba posaditi neposredno ispod površine. Gladiole i ljiljane treba posaditi na dubinu dvostruke visine same lukovice.

Kod proljećnih lukovica je najvažniji razmak, jer male lukovice mogu da se posade na oko 10 cantimetara udaljenosti jedna od druge, dok gladiole moraju da imaju malo veći razmak, od 12 do 15 cantimetara. Begonijama je potreban još širi životni prostor od najmanje 25, a ljiljanima od 30 cantimetara. Dalije traže najviše prostora, pa ih treba saditi u razmaku od najmanje 40 santimetara.

Dodatno zalivanje ovih lukovica je potrebno samo tokom sušnih razdoblja i to tek u ljeto. Ovo cvijeće će cvjetati od početka ljeta do kasne jeseni.

(Novosti)