Kran koji je postavljen u Jevrejskoj ulici, u strogom centru grada, izazvao je ljutnju građana.

Zakrčena ulica, koja je presječena zbog gradnje stambeno-poslovnog objekta, iznenađenje je i za sve one koji posjete grad na Vrbasu. Ranko iz Njemačke kaže da je ovo nigdje nije vidio.

– Prošao sam pola Evrope, jer radim kao vozač u Minhenu, ali ovako nešto još nisam vidio. Nevjerovatno je da neko može da dobije dozvolu da kran postavi na sred ulice i to još u samom centru grada – kaže Ranko.

I Predrag iz Banjaluke smatra da nije u redu što je ulica blokirana već nekoliko mjeseci.

– Veliko je pitanje i koliko je ovaj prolaz bezbjedan za pješake i za djecu koja svakodnevno prolaze ovom frekventnom ulicom na putu do škole – pita se ovaj građanin.

S tim u vezi u javnosti se pojavilo i otvoreno pismo, kojim se gradonačelniku Igoru Radojičiću, lično, u ime stanara pet okolnih zgrada obratila izvjesna studentkinja prava Tamara B. Ona od njega traži  da stane u kraj „bahaćenju i nepoštovanju građana od strane moćnika“, jer smatra da zauzimanje javne površine od strane investitora „Tempo gradnje“, nije u redu.

„EuroBlic“ je još prije nekoliko dana od nadležnih u Gradskoj upravi zatražio odgovore u vezi sa zatvaranjem ulice i naknadom koju izvođač radova za to plaća, ali ih nisu dobili.

Ipak, gradonačelnik Igor Radojičić ne krije da je dozvolu za uzurpaciju Jevrejske ulice izdala prethodna gradska administracija.

– Inspektori i komunalna policija sada kontrolišu radove u Jevrejskoj ulici. U toku smo revizije tih odluka i utvrdićemo da li je opravdano zatvaranje ulice, a razmotrićemo i vrijeme trajanja njenog zauzimanja – rekao je Radojičić i dodao da će pratiti ovaj predmet.

Pravnik preduzeća „Tempo gradnja“, Andrej Došenović, ističe da sve rade po propisima i da dozvolu za zauzimanje ulice imaju od prvog dana izvođenja radova.

On ističe da im je Grad izdao dozvolu za gradnju, pa ima obavezu i da im obezbijedi uslove za radove. Ističe i da su na ime komunalija i rente u budžet grada već uplatili oko tri miliona KM.

– Zbog pritužbi građana tražili smo od gradonačelnika da angažuje stručnjake saobraćajne i građevinske struke koji će utvrditi da li se kran može staviti na drugo mjesto, te da li se može osloboditi jedna saobraćajnica – rekao je Došenović.

Uzurpacija ulice 4.500 KM mjesečno

Interesantno je da firma Tempo gradnja mjesečno izdvaja 4.500 KM na ime zauzimanja ulice zbog postavljenog krana.

S obzirom da je Jevrejska blokirana skoro pet mjeseci izvođač radova je u gradsku kasu uplatio 22.500 KM. Ovaj iznos će u Tempo gradnja zaraditi prodajom samo 7,5 kvadrata stambenog prostora u zgradi koja je u izgradnji.

Izvor: blicrs