Nezaposlenost, slabo plaćen posao, želja da se obiđe svijet samo su neki od razloga zbog čega mladi odlaze da rade na brodovima. Jedan od njih je i Branko Čavić na čije mađioničarske trikove i iluzije su samo rijetki ostali ravnodušni.

Ovaj Banjalučanin na “put oko svijeta” otisnuo se prije desetak godina gdje je na luksuznim i prekookeanskim kruzerima u početku radio kao šanker.

Osim što ste konobar na kruzeru morate biti i animator ukoliko želite da gost što duže ostane. Inspiraciju za to sam tražio u svemu, pa i u raznim trikovima sa karatama i drugim predmetima što se ispostavilo kao odličan metod za zabavu i zadržavanje ljudi, kaže Čavić.

Rad na brodu je istovremeno iscrpljujući ali i opuštajući. Toliko različitih nacija, vjera, običaja, kultura, jezika na jednom mjestu pravo su malo bogatsvo.

Ono što se može reći da je negativna strana ovog posla jeste težak i naporan prije sve fizički rad, priča ovaj Banjalučanin.

Nekad se radi 12-14 sati dnevno, početne plate su manje, ali se može profesionalno napredovati i povećati zarada, objašnjava Čavić.

Kroz smijeh nam kaže da ga je s vremenom “krenula karta” jer je ubrzo upoznao jednog Indijca koji ga je uveo u tajne mađioničarskog posla.

Kako sam savladavao ovaj interesantan posao, odnosno kako je broj trikovao koje sam znao rastao tako je i broj gostiju za šankom bio sve veći, priča Branko.

Za razliku od naših prostora, od ovog veoma popularnog i cijenjenog posla u svijetu može pristojno da se živi.

Kako tvrdi naš sagovornik pojedini turisiti “pošteno odriješe kesu” i časte dobrim bakšišom.

Nekad je to cifra koja je otprilike kao nečija plata u BiH. Nisu svi široke ruke, ali Amerikanci su najvelikodušniji i bakšiš je nešto što se kod njih podrazumijeva, kaže Čavić i dodaje da su prema njegovom iskustvu najveće “stipse” među turistima Italijani i Francuzi.

Osim što se može dobro zaraditi, prednost rada na brodovima je i u tome što putujući i obilazeći mnoge destinacije možete upoznati druge kulture, nacije, usavršiti jezike…

Lijepo je zarađivati, ali nekada male stvari čine čovjeka srećnijim. Tokom putovanja upoznao sam mnoge ljude i stekao zanimljiva prijateljstva. Neki se često jave, dok drugi pošalju simboličan poklon u znak zahvalnosti za pokazane trikove, rekao nam je Čavić.

Ovog mladog i perspektivnog Banjalučanina smo zamolili da nam otkrije neke od trikova koje najčešće izvodi.

Volim kad dođu parovi koji su na medenom mjesecu ili proslavljaju godišnjice. Za njih imam zanimljiv trik i meni je jedan od omiljenih. Oboje biraju po kartu, potpišu se i vrate ih u špil. Dok on ispruženu ruku drži okrenutu prema gore, uzimam njihove karte i stavljam na njegovu ruku.

Nakon toga ona svoj dlan postavi preko karata. Kad kažem magične riječi, oni otvore dlanove i dvije karte postanu jedna, dok su sa obe strane njihovi potpisi, pojasnio je Čavić i dodao da parovi nakon ovog trika karte dobijaju za uspomenu.
Branko nam je okrio još jedan trik koji izvodi uz pomoć njegove vrećice čipsa i novčanice jednog od gledaoca. Trik je, kako tvrdi, veoma popularan među turistima.

Čips dam nekom u publici da provjeri da li je zatvorena vrećica i zamolim da je čuva do kraja performansa. Zatim prepišem serijski broj novčanice, a nakon toga ona ‘nestane’. Poslije izgovorenih ‘magičnih riječi’, novčanica se pojavi u vrećici koju je gost iz publike čuvao kod sebe. Da je trik uspio dokazuje serijski broj novčanice koji se podudara sa onim prepisanim, pojasnio je Čavić.

Osim navedenih trikova Branko zna i brojne druge. Trenutno se nalazi u Njemačkoj gdje istovremeno uči jezik i usavršava se za licenciranog mađioničara.

Iako je sve krenulo slučajno, namjera mi je da se nakon što dobijem diplomu i dovedem do savršenstva ovim poslom nastavim baviti profesionalno, zaključio je Čavić, a mi mu želimo sreću i jedva čekamo da uživamo u njegovim trikovima i u Banjaluci.

(mondo)