Pojava Monike Beluči na Festovoj projekciji Kusturičinog najnovijeg filma ovih dana je bila najveća tema – ali ne zato što u filmu „Na mliječnom putu“ Monika Beluči ima glavnu ulogu, već zbog svoje lepote.

Naime, više puta proglašavana za jednu od najlepših žena na svetu, Monika Beluči je titulu svetske lepotice stekla i zbog činjenice da se razlikuje od ponuđenog kulturnog standarda : nije mršavica, ne drži dijete, ne provodi sate u teretani, kukovi su joj obli, a na licu nema nikakavih estetskih operacija – što samo znači da je odlučila da dostojanstveno stari.

Ono što je, međutim, zanimljivo, jeste kako naša sredina, koja je već duže vreme veoma netrpeljiva prema ženama u „izvesnim godinama“, dočekala Moniku. Dodajmo samo ovoj maloj priči i činjenicu da se ovih dana u raznim zabavnim emisijama moglo čuti da su i žene od 38 godina, „babe“, te da shodno tome nemaju čemu da se nadaju. Pojava Monike Beluči je, međutim, pokazala da ovde umemo i drugačije da se ponašamo. Niko Moniku nije nazvao babom , naprotiv, svi mediji govorili su samo o njenoj lepoti i njenoj ženstvenosti.

Da li je to zato što je u pitanju strankinja, ili zato što je u pitanju glumica, tek domaće lepotice imale su razloga da stave prst ne čelo. Monikini podočnjaci su OK? I njena krštenica je OK? I njena kilaža je OK? I ona nije za staro gvožđe?

Bilo bi lepo kada bi naši mediji imali takav odnos i prema našim ženama. Kada bi im pala na pamet Monika Beluči, svaki put kada se ostrve na ovdašnje lepotice, kojima – malo malo – pa zlurado predviđaju, čak i kad su vrlo mlade, da uskoro više neće biti u cvetu mladosti . Ili kada se ovdašnjim poznatim damama dodaju godine – „uskoro će ući u petu deceniju života“, pišu za ženu koja će ove godine da napuni 37 godina!!!

Ponekad mi je, kad čitam domaće novine, portale ili gledam televiziju, muka od te strašne zluradosti prema našim ženama, i u toj zluradosti, na žalost, prednjače žene.

Pošto primitivci, nikako da shvate – Monika je metafora.

Autor: Mirjana Bobić Mojsilović