Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla igrački, rekvizita za društvene igre i sport, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 39.895.625 KM, što je za 12 miliona KM više nego 2015. godine, a povećanje je više nego dvostruko u odnosu na 2014. godinu, kada je izvoz iznosio 18.760.382 KM.

Više od polovine ovih proizvoda, 20.007.746 KM, izvezeno je u Njemačku, piše Večernji list BiH.

U istom periodu u BiH je uvezeno igrački, rekvizita za društvene igre i sport, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 58.605.500 KM.

Kad je riječ o uvozu ovih proizvoda u BiH, prednjače oni iz Kine, a u prošloj godini uvezeno ih je u vrijednosti od 14.282.651 KM, ali je količina znatno veća od količine izvezene u Njemačku. Naime, u BiH je ušlo 1.866.759 kg kineskih proizvoda iz ove kategorije.

Izvoz u zemlje EU

Među 10 zemalja u koje BiH izvozi igračke i rekvizite za sport i društvene igre našli su se Austrija, Španija, Češka, Hrvatska, Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Velika Britanija i Mađarska. U ovih 10 zemalja izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 33.818.993 KM, dok ostalih 6 miliona otpada na ostale zemlje u svijetu. Najviše igračaka u prošloj godini, pored Kine, stiglo je iz Austrije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Hong Konga, Turske, Italije i Poljske, piše Večernji list BiH.

I dok u BiH stižu nekvalitetne, često po život opasne igračke iz Kine, Njemačka je u BiH prepoznala kvalitetu u drvenim didaktičkim igračkama koje su zasigurno doprinijele povećanju izvoza BiH. Didaktičke igračke su, prije svega, igračke edukativnoga karaktera, igračke uz pomoć kojih dijete uči, poboljšava sposobnosti misaonih i fizičkih procesa, razvija koordinaciju pokreta ruke i oka, pomaže pri učenju boja, brojeva, slova i geometrijskih oblika, a sve to kroz igru i zabavu.

Još ako su pri tome izrađene od drveta i obojene ekološkim bojama, roditeljima pružaju sigurnost da igračka, pored toga što edukativno utiče na dijete, pruža i sigurnost njihovom zdravlju. I dok Njemci svojoj djeci pružaju sigurnost ekološkim igračkama iz BiH, naša se djeca još uvijek uglavnom igraju otrovnim plastičnim kineskim igračkama.

(VN)