Bez razmišljanja o zemlji i zalivanju – ove biljke lijepo će da rastu u posudama sa vodom i jednostavnije su za održavanje.

Biljke uzgajane u vodi su podjednako ukusne kao i one koje uzgajate u bašti. Možete da ih držite unutar kuhinjskog prozora ili na kuhinjskom pultu. Osim što su korisne i upotrebljive, biće ujedno i lijep ukras.

Najjednostavnije je da uzmete pelcer biljke sa korijenom i ubacite ga u staklenu flašu napunjenu običnom vodom. Izbjegavajte direktnu upotrebu hlorisane vode jer nije dobra za biljna vlakna. Pijaća voda, ostavljena da odstoji preko noći je poželjna za upotrebu, kao i kišnica. Izvorska ili bunarska voda su najbolje jer imaju izvjesnu količinu rastvorljivih minerala koji su korisni za biljke.

Reznice (izdanci) brzo puštaju korjenje u vodi. Nije potrebno da vodi dodajete suplemente za brži rast. Dovoljno je da iz bašte isječete izdanke biljke i stavite ih u posudu napunjenu vodom.

1. Menta

Menta je biljka koja se najviše koristi u medicinske svrhe jer sadrži visok nivo mentola. Uzgajanje mente u vodi je jednostavno. Potrebno je samo da stavite svježe pelcere u vodu kako bi izrasli novi mladi izdanci.

2. Origano

Uzmite svježe reznice i stavite ih u vodu i primijenite savjete za uzgajanje u vodi.

3. Bosiljak

Bosiljak je biljka kojoj prija toplina i može dugo da opstane u posudi punoj vode, sve dok je toplo u prostoriji. Uzmite pelcere prije nego što počne da cvjeta.

4. Žalfija

Uzmite renice žalfije na proljeće i ubacite ih u vodu. Ovoj biljci je potrebna osvjetljena i prozračena prostorija jer je sklona plijesni.

5. Matičnjak

Listovi ove biljke mogu da se koriste za čaj i vrlo je popularna u domaćinstvima. Pelcere je najbolje uzeti na proljeće ili u jesen. Matičnjaku je potrebno 3-4 nedjelje da pusti korijenje. Takođe, vodite računa da posude sa vodom držite na toplom, osvjetljenom mjestu na kom će biljka dobijati potrebnu svjetlost. Voda treba da bude čista i trebalo bi da je redovno mijenjate.

6. Ruzmarin

Drvenastim pelcerima ruzmarina potrebno je više vremena da puste korijenje ali je ovo biljka koju bez problema možete da gajite u kući na sunčanom mjestu.

7. Stevija

Ova slatka biljka je odlična za slađenje čaja i drugih napitaka. Uzmite reznice u vidu grančica i stavite ih u vodu. Kako bi mogla da raste, potrebno je da joj obezbjedite toplo mjesto na kom će da boravi i dovoljno svjetlosti.