Ćelavost, tanka i beživotna kosa, prorijeđeno vlasište, često su posljedica loše ishrane. Kod dama su u pitanju najčešće rigorozne dijete, a kod muškaraca neizbalansiran jelovnik.

Glavni sastojak kose je protein, keratin i aminokiselina cistin, zbog čega je izuzetno važno da se unosi dovoljno bjelančevina u organizam. Jaja i mliječni proizvodi u velikoj mjeri utiču na kvalitet dlake, nekada su bili obavezan dio jelovnika, ali savremeni čovjek ih danas uglavnom izbjegava ili jede u malim količinama.

Vitamini B grupe su neophodni da bi kosa bila jaka i zdrava, a ima ih mahunastom povrću, šargarepi, pivskom kvascu, koštunjavim plodovima… Vitamin C kao snažan antioksidans, podstiče cirkulaciju vlasišta i hrani korijen dlake, kao i vitamin A. Obogatite jelovnik južnim voćem, paradajzom, paprikom, kupusom, džigericom, sojom.

Takođe, vrlo je bitno da svakodnevno unosite dovoljnu količinu žitarica, kao i integralni pirinač, sjemenke suncokreta, zelene jabuke sa korom, zob, krastavac, klice, jer ove namirnice sadrže sumpor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum i silicijum.

Kada poboljšate jelovnik, to će vam pomoći i da smanjite nervozu, stres i bolje spavate, jer i to mogu da budu uzroci ćelavosti. Osim toga, pravilno i redovno pranje kose uz masiranje vlasišta i prirodni šamponi bez agresivnih komponenata, mogu da odlože ili ublaže gubitak kose.

(VN)