Na udobnost, kvalitet i komfor života u stanu, osim funkcionalnog rasporeda prostorija i ispravnog odabira stila i boja za uređenje enterijera, ozbiljno utiče i odnos zatvorenog i otvorenog prostora. U slučaju kada su bašta ili vrt uključeni u stambeni projekat, taj odnos je lako postići, ali ako je otvoreni prostor za odmor i relaksaciju ograničen, treba ga urediti tako da bude udoban, prijatan i u skladu sa ostatkom stana.

Otvoreni prostori, balkoni ili terase, u periodu od proljeća do kasne jeseni, pružaju mogućnost da se bez napuštanja stana uživa na vazduhu i suncu uz knjigu ili druženje sa prijateljima.

Uređenje terase ili balkona, da bi se postigli udobnost, prijatnost i sklad, može izgledati zahtjevno i naporno, međutim, čak i jednostavan namještaj, nekoliko biljaka i blago osvjetljenje stvoriće prijatnu atmosferu za odmor i relaksaciju. Ukrašavanje balkona na moderan i zanimljiv način i kreiranje jedinstvenog otvorenog prostora poboljšaće kvalitet vašeg života u stanu.

Dizajniranje, opremanje i oblaganje balkona i terasa, kao i sve što ima veze sa dizajnom enterijera, pod uticajem je današnjih trendova i sastoji se iz kombinacije nekoliko aspekata: na prvom mjestu je upotreba boja i materijala koji imaju karakteristike prirodnih materijala – efekat drveta ili kamena je najtraženiji. Takođe, važan je aspekt zaštite životne sredine, jer se u današnje vrijeme i dizajneri i korisnici prostora trude da što više koriste reciklirane ili obnovljive materijale, kako bi što više smanjili uticaj na životnu sredinu.

Kod odabira materijala i boja veoma je važno da upotrebljeni materijali budu otporni i jednostavni za održavanje i dizajnirani za spoljašnju upotrebu. Na primjer, ukoliko su obloga poda na balkonu ili terasi pločice, one moraju biti otporne na hladnoću i klizanje. Drvo kao završna obrada daje jedinstven i prirodan izgled prostoru, ali kako bi imalo stalnu zaštitu od spoljnih uticaja, potrebno je nanositi zaštitne premaze svake godine. Novi materijali kao što je kompozitno drvo, napravljeno od mješavine recikliranih drvenih dijelova i polimer smole, pružaju istovremeno dugotrajnost i estetiku. Kako bi terasu zaštitili što duže od spoljašnjih uticaja i istovremeno uživali na njoj sve do kasne jeseni, potrebno je da se dobro natkrije pergolom ili nadstrešnicom.

Opremanje terase ili balkona namještajem, biljkama, osvjetljenjem, pitanje je ne samo stila i estetike, već i kreativnosti i ideje kako da se sve to uklopi u jednu cjelinu pogodnu za opuštanje i uživanje. Ukoliko je balkon veoma mali, kao što je to uglavnom slučaj u urbanim gradovima, potrebno je opremiti prostor tako da namještaj izgleda dekorativno a u isto vrijeme da zauzima minimum prostora. Na primjer, to su sklopivi stolovi i stolice, veselih boja, koje je moguće okačiti na zid kada se ne koriste.

Kao dekoracija mogu poslužiti i jastuci koji su dostupni u velikom broju boja, dezena, oblika i veličina. Najljepša dekoracija na balkonima su biljke koje daju prostoru veseo i osvježavajuć izgled. Saksije raznih veličina i boja se uz ostale dekorativne elemente uklapaju u ambijent i stil cjelokupnog prostora. Ambijentalno osvjetljenje iz dekorativne stone lampe ili svijeće, neobične police ili slike na zidu, moderne male krpare na podu, sve su to elementi koji kreiraju udobnost i komfor malih gradskih balkona.

(novosti)