Treba vam poklon za novorođenče? Idete na babine? Tortu od pelena nije teško napraviti, a jedan je od najljepših poklona za novu majku i bebicu.

Postoje neke radnje gdje možete naručiti da vam naprave ovu tortu od pelena, ali cijene i nisu baš povoljne, a i rijetko ih možete naći. Ovaj poklon kod nas još nije zaživio. Naučite kako da ih sami pravite. Možda brzo postanete majstor i razvijete novi posao, ko zna?

Vjerujte nam, izrada ove torte nije nimalo teška. Donosimo vam i video da se bolje snađete.

Od materijala predlažemo:

torta od pelena
  1. Veći paket pelena (za najmanju kilažu, broj 1)
  2. Šire gumice
  3. Paket manjih gumica (50-tak)
  4. Lijepak (nije obavezno)
  5. Ukrasne vrpce
  6. Makaze
  7. Igračke, flašice, cucle, vlažne maramice, …

Kada napravite osnovne slojeve – tri kore, tri sprata, možete ih ukrašavati po želji, “obogaćivati”, dodavati ukrase u vidu cucli, sitnih igračaka i potrepština za bebe. Najmanja torta je ona od tri sprata, ali vi možete kupiti i više paketa pelena i napraviti ekstra veliku tortu od pelena.

Mi ćemo vam pokazati kako se pravi ona sa tri sprata. U tom slučaju vam trebaju tri gumice, ali šire da biste mogli obuhvatiti “kore”. Lijepak možete koristiti da zalijepite neke igračke i dodatke, ali ako ih možete na neki drugi način (koncem ili umetanjem) pričvrstiti tim bolje, jer lijepak može uništiti pelene. (A mlada majka će ih ipak željeti da ih iskoristi). Ako se plašite da će se torta raspasti najbolje da pelene pričvrstite selotejpom.

Ako kupujete flašice i cucle ili benkice i pamučne pelene gledajte da kupite što kvalitetnije – želite da ih buduća majka iskoristi. Na igračke takođe obratite pažnju. Moraju biti provjerenih proizvođača i naravno namjenjene za novorođenčad.

U nekim tutorijalima koriste postolja od kartona ili karonske cijevi da bi torta izgledala čvršće. Ali, to nije potrebno, a moguće je da i vrši pritisak na gumice i da one puknu. (Savjetujemo da tortu, odnosno kore, ipak pričvrstite sa duplim ili troduplim gumicama).

torta od pelena 2

Sastavljanje torte

Urolajte svaku pelenu i pričvrstite malim gumicama da se ne odmotaju. (Obično treba 50-tak pelena). Slažite pelene uspravno jedne do drugih i omotajte velikom gumicom. Tako ste dobili prvu koru. (U sredinu kore između pelena stavite 1 flašicu). Napravite još jedan takav krug, samo uži i treći još uži sa najmanje pelena. Poredajte “kore” jednu na drugu. Preko “pojasa” od gumica stavite ukrasnu traku. Zavežite je u mašnicu ili zalijepite krajeve. Ponovite i sa ostalim korama. Na vrh stavite plišanu igračkicu. Tortu ukrašavate dalje po želji, a možete je staviti na pravo postalje za torte i tako uručiti kao poklon.

Ukoliko želite da spojite kore svaku posebno obložite bijelim papirom u potpunosti (i pričvrstite selotejpom, kao da pakujete poklon) i tek onda ukrasite trakicama. Tako obložene, upakovane kore zalijepite lijepkom jedne preko drugih. Tako će se lijepak zadržati na papiru, a ne na pelenama.

Mnogo je opcija za ukrašavanje, u sredini umjesto bočice možete staviti šampanjac (za majku), čokoladice i slično.

I šta mislite? Da li biste probali?

Pogledajte video sa uputstvima za izradu torte od pelena:

 

(LPM)