Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se bebe doje majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života zbog izuzetne nutritivne vrijednosti tog mlijeka neophodnog za rast i zdrav razvoj novorođenčadi. Međutim, odluka da prestanete da dojite bebu je samo vaša i razlikuje je se kod svake žene. Neke majke su prinuđene da ranije to učine, pa zbog toga beba mora da pređe na vještačku hranu, bez obzira što majka želi da je doji.

Takođe, neke bebe lakše podnose ove promjene u načinu ishrane, dok se druge teško navikavaju na novi ukus mlijeka.

dojenje mleko 490x323 Kada se uvodi kravlje mleko u ishranu bebe?

Kako preći na vještačko mlijeko?

Ukoliko ste prinuđeni da odviknete bebu od sisanja i pređete na vještačku hranu, budite spremni na to da bi trebalo da neke stvari isplanirate unaprijed, naravno ako je to izvodljivo, kako bi vaša beba što bezbolnije prebrodila ovaj period. Međutim, budite spremni da će vjerovatno biti potrebno nekoliko nedjelja dok bebac ne prihvati novi način ishrane, pa ako je moguće, povedite računa posebno na sljedeće stvari:

Prvi korak: Ukoliko ste do sada isključivo dojili vašu bebu, prvi korak prelaska na vještačko mlijeko trebalo bi da bude navikavanje na flašicu i cuclu. Ovo može biti velika poteškoća za neke bebe, dok druge nemaju problem da se brzo naviknu na cuclu. Neke mame određeno vrijeme izmlazaju svoje mlijeko i hrane bebu na flašicu kako bi se navikla na ukus cucle.

Drugi korak: Ne treba zaboraviti na navikavanje na novu teksturu, jer postoji razlika između gustine, ali i ukusa majčinog i vještačkog mlijeka. Neke majke savjetuju da za početak pomiješate devet dijelova majčinog i jedan dio vještačkog mlijeka i da postepeno povećavate procenat vještačkog, kako bi se lagano navikla na novi ukus mlijeka.

Kako beba prihvata promjenu u načinu ishrane?

Svaka beba različito prihvata odvikavanje od sisanja i prelazak na vještačko mlijeko. Neka prihvataju veoma brzo, drugima je potrebno određeno vrijeme, dok neka nikako ne prihvataju promjene i potrebno je mnogo upornosti i strpljenja dok ne prihvate novu naviku.

U većini slučajeva dijete ne treba toliko često hraniti, jer je vještačko mlijeko mnogo kaloričnije, a beba je navikla često da sisa i da se mazi, pa bi trebalo praktikovati određene rituale kako bi zadržali bliskost sa svojim mališanom.

Takođe, najvjerovatnije ćete primijetiti promjene u bebinoj stolici, koja će biti malo tvrđa i ne toliko česta kao dok ste je dojili. Ne treba paničiti, jer je to potpuno normalna pojava.

Kada smijem uvesti kravlje mlijeko u ishranu bebe?

Stručnjaci savjetuju da ne dajete djetetu kravlje mlijeko prije nego što napuni godinu dana, zbog toga što digestivni sistem mališana još uvijek ne može da vari proteine koji se nalaze u kravljem mlijeku.

Osim što se kravlje mlijeko ne vari tako lako kao majčino ili vještačko mlijeko, ne sadrži ni dovoljne količine gvožđa koje su bebi potrebne. Stoga prije nego što odlučite da date bebi kravlje mlijeko (naročito ukoliko beba još nije napunila godinu dana), konsultujte se obavezno sa pedijatrom ili nutricionistom.