Samo žene koje imaju peh da im se kosa brzo masti znaju kakva je to životna komplikacija. U jutarnjoj jurnjavi – između kuhanja kafe, spremanja djece za školu, šminkanja i oblačenja – treba još i svakog dana oprati i isfenirati kosu.

Na kraju ispada da je masna kosa prije svega organizacioni problem. U potrazi za rješenjem, razgovarali smo sa Svetlanom Đurković, dermatologom, i Dejanom Ivanovićem Dežanom, frizerom. Oni su nam objasnili kako da koliko-toliko ublažite ovaj problem i uštedite na vremenu koje svakodnevno izdvajate da bi vaša kosa djelovala uredno.
KAD NEMA NIČEG, TU JE SAPUN
Ako vam nikakvi preparati ne pomažu, uzmite sapun na prirodnoj bazi, izlomite ga na komadiće i preko noći ostavite u vodi. Zgnječite ga ujutro i ocijedite vodeni dio. U sapun umiješajte malo bebi pudera i time operite kosu.
REGENERATOR, PA ŠAMPON
Masnu kosu perite tako što ćete na nju prvo staviti regenerator, pa onda šampon. Ovako ćete kosu nahraniti, a na njoj se neće zadržati višak proizvoda.
Kad perete kosu, okrenite je nadole. Vrhove nemojte šamponirati da ih ne biste oštetili.
Koristite šampone namijenjene masnoj kosi jer imaju manje hemikalija, pa manje iritiraju vlasište. Ispirajte kosu mlakom vodom. Vruća voda povećava mogućnost mašćenja.
ISPERITE KOSU SIRĆETOM
Bilo bi poželjno da umjesto regeneratora koristite limunov sok ili sirće od jabuke.
Ako želite prirodni losion za kosu, u čaši vode pomiješajte dvije kašičice zaslađenog sirćeta i malo soli. Tu mješavinu umasirajte u tjeme, pustite da stoji sat vremena i isperite mlakom vodom.
Potom očešljajte i osušite kosu.
JOJOBA SUPER ČISTAČ
Umasirajte u vlasište ulje od jojobe, ostavite da djeluje oko pola sata, pa operite kosu. Dodajte nekoliko kapi ulja i u šampon, tako ćete postići efekat regeneratora. Ulje od jojobe kosi daje elastičnost i vlagu, a ne uzrokuje mašćenje. Ulje od jojobe je prirodno sredstvo za čišćenje kože glave. Dubinski čisti pore, eliminiše prljavštinu i masnoću i umiruje vlasište. Vijekovima se koristi i za podsticanje rasta kose. Djeluje antibakterijski i može koristiti za liječenje peruti.
Odaberite pravu frizuru
• Šišajte se stepenasto. Tako će kosa dobiti na volumenu i manje će se vidjeti da je masna.
• Izbjegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Ako je ikako moguće, ne koristite fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama.
(ljiz)