Na Konkurs za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova”, koji je raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, stiglo je 50 rukopisa, od kojih tri ne ispunjavaju uslove konkursa.

Stručni žiri za dodjelu nagrade činiće predsjednik žirija Sanja Macura, književnik Duško Pevulja i književni kritičar Mirko Vuković, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Novom Sarajevu.

Žiri će prije donošenja konačne odluke izvršiti dva kruga selekcije, a odluka o najboljem neobjavljenom romanu, te dobitnik nagrade “Zlatna sova” biće objavljeni do 15. juna.

Zavod za udžbenike petu godinu uspješno realizuje Konkurs za najbolji neobjavljeni roman.

Književna nagrada “Zlatna sova” ustanovljena je s ciljem da doprinese kulturnom razvoju Republike Srpske, a obuhvata plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorski honorar u iznosu od 5.000 KM i 100 primjeraka romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar u iznosu od 1.000 KM i 100 primjeraka odštampanog romana, dok treća nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar od 500 KM i 100 primjeraka odštampanog romana.

Pravo učešća na konkursu imali su svi koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da blagovremeno dostave svoj rukopis romana koji nikada ranije nije objavljen.

Izvor: Srna