Novi par cipela – nisu  baš lak test za noge. Mnoge žene se sreću sa ovim problemom.

Da stavite tačku na bol i nelagodnost jednom i zauvijek, predlažemo vam ove jednostavne savjete,  pomoću kojih ćete se u novim cipelama osjećati kao da su pravljene specijalno za vas:

1. Zalijepite, odnosno spojite treći i četvrti prst  flasterom

Ovaj trik je utemeljen na medicinskoj teoriji – između dva gore pomenuta prsta krije se živac koji stvara bol u nogama. Kad se prsti zalijepe, manji je pritisak na tom živcu što rezultira lakšem podnošenju visokih potpetica. Provjereno – djeluje!

2. Koristite dječiji puder

Puder može smanjiti silu trenja na površini stopala. Nanesite malo pudera prije nego što obujete cipele i ako ne nosite čarape, provjerite da vam noge nisu mokre.

Uz pomoć pudera oslobodićete se i neprijatnog mirisa. Naspite malo pudera u obuću i ostavite je preko noći na prohladnom mjestu, recimo na terasi.

3. Debele čarape i fen

Obujte par debelih čarapa i zatim vaše omiljene cipele. Ugrijte ih fenom i tako hodajte okolo dok se ne ohlade. Ponovite proces ako je potrebno.

Materijal od kojeg su napravljene cipele širi se pod dejstvom toplote, a cipele postaju fleksibilnijije i mekše. Imajte na umu da ovo djeluje samo na prirodnim materijalima kao što je koža.

4. Dezodorans u stiku

Najčešće pogođene zone na nogama su bočne ivice, petne kosti i prsti. Unutrašnjost novih cipela (ili noge) premažite dezodoransom, posebno mjesta koja potencijalno prete žuljanju: on će spriječiti nastanak žuljeva.

5. Silikonski ulošci

Silikonski jastučići za cipele sa visokom petom često mogu spasiti stvar. Napravljeni od silikonskog gela, stavljaju se u prednji dio cipele kako noga ne bi klizila prema naprijed te kako biste izbjegli bolne tabane i nastajanje žuljeva.

6. Voda u kesi

Uzmite dvije plastične kese koje mogu da se zatvore. Sipajte u njih 1/4 vode. Stavite ih u obuću, pa cipele u zamrzivač. Kada se voda zaledila, izvadite obuću iz zamrzivača, ostavite 20-ak min da se led otopi. Izvadite kese pa osušite obuću fenom.

Ovaj trik je odličan za kožnu obuću i može je raširiti i za jedan broj.

7. Klasični flasteri

Ovo je veoma jednostavan trik. Spriječiće trenje i žuljeve, posebno kada nosite štikle. Zalijepite samo malo veći flaster na ugrožena mjesta kako se ne bi pomjerao.

Tokom dana biste morali malo da odmorite noge od hoda na visokoj peti. Zbog toga, kad vam se pruži prilika, izujte se i istegnite malo nožne prste i zgolobove prsta. Vaše noge na pravi način će vam reći – hvala.

(uspesnazena)