Mnoge žene ne mogu da se “pohvale” menstruacijom koja stiže tačno na 28 dana, traje uvijek isti broj dana i ne donosi prateće simptome kao što su umor, oticanje ili nagle promjene raspoloženja.

 Svaka žena trebalo bi da pažljivo prati kalendar svoje menstruacije, a promjene u njemu mogu biti i upozorenje na druge zdravstvene probleme, piše “Metro”.
Dr Helen Veberli upozorila je za taj portal da neredovne menstruacije mogu da budu simptom nekoliko problema kojih žene često nisu ni svjesne.

Hormoni

Redovne menstruacije znak su da tijelo svoju funkciju obavlja baš kako bi trebalo, ali ukoliko se termin ili dužina menstruacije često mijenjaju, to može biti znak hormonskog disbalansa.
“Uglavnom prema ‘onim danima’ u mjesecu računamo samo reproduktivne parametre kao što su plodni dani, ali neredovna menstruacija može ukazivati na problem sa hormonima,” objasnila je ona.

Među pratećim simtomima koji prate hormonske probleme su glavobolje, česte promjene raspoloženja, noćno znojenje, naglo dobijanje na težini ili oticanje. Mnoge žene ove simptome pripisuju PMS-u, ali ukoliko su oni učestali i izraženi, trebalo bi da provjere stanje hormona.


Kosti

Bilo kakva neregularnost u nivou estrogena, progesterona i testosterona može ukazivati na problem sa kostima, jer su ovi hormoni odgovorni za njihovo zdravlje. Trebalo bi utvrditi da li postoji problem i sa koštanim sistemom.

Štitna žlijezda

Ako uz neredovnu menstruaciju prolazite i kroz promjene raspoloženja, gojenje i povišen holesterol, trebalo bi da provjerite rad štitne žlijezde.

Stres

Stručnjaci upozoravaju da visok nivo stresa može ne samo da “pomjeri” menstruaciju, već i da je zaustavi u potpunosti. Kod mnogih žena koje ne planiraju zasnivanje porodice u tom trenutku, dodatni strah od neplanirane trudnoće samo će povećati nivo stresa. Ovaj problem pravi nivo adrenalina, koji može da poremeti normalno funkcionisanje hormona odgovornih za menstruaciju.

Ukoliko vam menstruacija prestane iznenada, razmotrite svoje opšte psiho-fizičko stanje i stres kojem ste izloženi. Ako primijenite pozitivne promjene i počnete zdravije da živite, menstruacija će se vratiti, ali ukoliko nestane u potpunosti, potražite savjet ljekara.


Ginekološki problemi

Ako ljekar opšte prakse ne može da utvrdi u čemu je problem, uputiće vas kod ginekologa jer neredovne menstruacije mogu da budu znak problema sa matericom ili jajnicima.

“Ekstremne” menstruacije

Ukoliko već neko vrijeme vaše menstruacije traju dugo, krvarenje je obilno a bol nepodnošljiv, to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Odmah se posavjetujte sa ljekarom opšte prakse ili ginekologom.
Izvor: bebac