“Da biste bili nezamjenjivi, uvijek morate biti drugačiji”, najpoznatiji je citat ikone stila, Koko Šanel koji bi se mogao upotrebiti i u ovoj priči koju vam večeras predstavljamo. Kažu i da stil jedne žene zavisi od torbe i obuće koju nosi, a pored toga, kroz način na koji se predstavlja.

Znajući to, sestre Snežana i Suzana Stijaković, još prije šest godina, zajedno sa njihovom majkom napravile su prvu torbu koju su zatim poželjele da imaju u svim bojama.

– Ideja se rodila još u studentskim danima, kada smo sestra i ja, zbog nemogućnosti pronalska odgovarajuće torbe za sebe, uspjele da uvjerimo našu majku da nam sašije prvu torbu. Riječ je o jednostavnoj  ‘clutch’ torbi koju smo izradili na kućnoj mašini “Danica” – ispričala nam je Snežana Stijaković, jedna od sestara.

Sestre Stijaković: Prijateljice i poslovne partnerke

Njihova umjetnička crta, kako kaže, oslikavala se još mnogo ranije, kada su pravile raznovrsne broševe, trakice za djecu i nakit. Sa torbama, možemo tako reći, zatvorile su jedan krug, ali taj put nije bio tako jednostavan kako se danas čini.

– U početku, dok smo stvarale, bilo je niz grešaka koje smo rješavale “u hodu”, kao što je, na primjer izbor materijala, iskrena je Snežana, dodajući da je rad na svim dijelovima podjednako zahtijevan, jer su povezani:

– Na primjer, ako nismo napravili dobru skicu, poremeti se čitav proces izrade. Ponekad nam je od same skice do finalnog proizvoda potrebno i po dva dana. 

Brend za ponos: MISS S DESIGN

Danas, poslije nekoliko godina upornog rada i truda, ove talentovane sestre se mogu pohvaliti formiranjem brenda “Miss S Design”, koji je bogat sa preko 20 različitih modela torbi, od visoko kvalitetne eko i brušene kože. 

Dimenzije su različite, od mini do maksi verzije, sve u zavisnosti od toga šta koja dama više preferira. Najprodavaniji model se mijenja i zavisi od sezone do sezone, ali pored mnogobrojnih sugrađanki koje kupuju njihove torbe i u tom smislu su im vjerne, ove prelijepe torbe, u kojima su utkani kreativnost, ljubav i pažnja, tražene su i u drugim zemljama Evrope.

Uspjele smo da spojimo kvalitet, dizajn i pristupačnu cijenu po čemu je “Miss S Design” prepoznatljiv brend u BiH i šire jer se naše torbe plasiraju i u zemlje EU kao sto su Hrvatska, Njemačka, Austrija i ostale. Srećne smo sto se naš hobi iz studentskih dana pretvorio u porodični biznis – ponosno priznaje Snežana.

Ono što posebno ističu i zbog čega su posebno srećne je činjenica da su opstale na BiH modnoj sceni, što, priznaćete, zvuči nerealno s obzirom na to da živimo u ekonomski siromašnoj zemlji gdje modna umjetnost gotovo odumire.

Sezona za proljeće/ljeto 2017: Koje torbe su u modi?

Sestre Stijaković su predstavile novu koleciju za proljeće/ljeto 2017. godine. Riječ je o modelima kolekcije “Lola” i “Mia”, koje su trenutno i najprodavanije.

Pitale smo ih čime su se vodile i šta je to što se nosi u ovoj sezoni.

– Pratile smo svjetske trendove gdje apsolutno preovladavaju manje torbe. U našoj kolekciji preovladavaju pastelne boje i cvjetni motivi- kazale su nam sestre Stijaković, dodajući da su ipak težile da izbjegnu uniformisanost koja vlada na ulicama.

Težnje

Snežana i Suzana ne planiraju da se ovdje zaustave. Njihovi planovi su da u skorijoj budućnosti otvore modni studio.

Nekada se po bontonu, podrazumijevo da torba, kaiš i obuća budu u istoj boji. Danas to više nije tako. Naprotiv. Smatra se da je savremena žena dovoljno hrabra i samouvjerena da može da se igra sa bojama i kombinacijama, te da spoji nespojivo.

Svaka moderna žena, navode kroz osmijeh ove vrijedne i uspješne dame Stijaković, trebala bi u svojoj kolekciji da ima najmanje jednu torbu sa potpisom Miss S Design, a koje možete pogledati i na njihovim društvenim stranicama na Fejsbuku i Instangramu.

Prilikom kombinovanja vaše torbe sa ostalim odjevnim kombinacijama imajte na umu, kako je navodila Koko Šanel, a s kojom smo i počele ovu priču, “Jednostavnost je glavna istina elegancije”.