Napokon ste odlučili da zamijenite automobil ili javni prevoz biciklom, otišli ste u kupovinu i nabavili svoje novo prevozno sredstvo. Donosimo vam popis grešaka koje pravi većina biciklista početnika i savjete kako ih ispraviti.

Prenisko sjedište

Osjećate bol u koljenima tokom i nakon vožnje? To znači da vam je sjedište prenisko. Na pravoj visini sjedišta koljeno vam mora biti lagano savijeno, a na samom dnu zamaha stopalo treba lagano dodirivati pedalu. Ako osjećate veliki otpor pedale, sjedište morate podići.

Najskuplja oprema

Ne morate odmah kupiti najskuplju kacigu i rukavice ili razmišljati o zamjeni sadašnjeg bicikla za najnoviji karbonski model. U oglasima možete pronaći dobro očuvanu kvalitetnu opremu upola cijene, a kasnije je povremeno nadograđivati novim komadima kada se stari istroše.

Neredovno servisiranje

Potrebno je povremeno odvesti bicikl serviseru na rutinski pregled. Tako ćete produžiti njegov vijek trajanja, a neke stvari možete i sami napraviti. Svako malo provjeravajte vijke i zategnutost lanca, po potrebi (minimalno svaka tri mjeseca) podmažite ručke kočnica.

Nedostatak alata

Morate biti spremni na to da vam se u svakom trenutku može probušiti ili isprazniti guma. Zbog toga bi bilo poželjno da uz sebe imate sve što vam je potrebno za brzinske popravke. Stoga prilikom kupovine bicikla obavezno investirajte i u kutiju s alatom.

Preduga vožnja

Nakon samo nekoliko uspješnih vožnji gradom odlučili ste se na avanturistički vikend u prirodi i namjeravate putovati biciklom. Vrijeme je da “zakočite” kako se ne biste preforsirali. Krenite polako i dajte svom tijelu vremena da se prilagodi vožnji na duge staze.

Gladovanje

Kada “ulovite” formu i krenete s dužim vožnjama, nemojte zaboraviti da treba da napravite pauzu.

Profesionalni biciklisti navikli su jesti i piti tokom vožnje na biciklu, ali za početnike je bolje da naprave pauzu. Ako ćete se voziti duže od dva sata, obavezno pojedite nešto nakon prvih 45 minuta vožnje i nastavite s malim zalogajima svakih dvadesetak minuta.

Akrobacije

Nikad ne pravite nagle trzaje ili akrobacije na ulici kojom se kreću automobili ili kamioni. Uvijek se vozite sami na biciklu, osim ako bicikl ima više od jednog sjedišta.

Bicikl prestaje biti igračka kada se koristi na ulici. On je vozilo i trebalo bi se u svakom trenutku pridržava uslova koje nalaže cesta.

Čak i ako niste na ulici, akrobacije nisu poželjne, jer i bezazleni padovi mogu imati ozbiljne posljedice.

(NN)