Zatvorene bašte, a posebno one u centru Banjaluke, moraju biti od stakla, čelika ili  aluminijuma.

Odluka je to gradske skupštine koja se godinama ne sprovodi. I dalje najljepšu ulicu krase plastificirane bašte, štandove i tende različitih boja.

Sve što se nalazi u ekstra zoni trebalo bi da podliježe posebnim kriterijumima izgleda i istorijskog ambijenta. Ti kriterijumi  dodatno se pooštravaju kada je riječ o objektima koji se nalaze u blizini kulturne znamenitosti od istorijske važnosti. I vlast i opozicija svjesni su da je ova odluka mrtvo slovo na papiru.

“Pogledajte kako izgleda kafić koji je naslonjen na Narodno pozorište, pa to je ruglo, to više nije kulturna institucija. Nema arhitekture, nema kulture, nema ničega i mi pričamo o nekoj novoj Banjaluci i kulturnoj prestonici”, kazao je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u skupštini grada Banjaluka.

“Iduće godine, ako obezbjedimo sredstva, cijelo ovo šetačko područje, od Palate prema Narodnom pozorištu će biti podignuto, preuređeno i poslije uvedeno pod određene strožije norme”, kazao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

A dok se to ne desi centar najvećeg grada u Republici Srpskoj ličiće više na vašar nego na evropsku prestonicu, pa još i kulture. Za takvu titulu Banjaluka planira da se kandiduje na jesen.

Izvor: atvbl