Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas Ostoji Vukoviću priznanje za najboljeg vatrogasca u 2016. godini.

Radojičić je prilikom posjete Vatrogasnom domu u banjalučkom naselju Derviši rekao da su trenutno vatrogasne jedinice dobro opremljene, te da su spremne da intervenišu, ukoliko bude potrebe.

“Nakon velikih poplava 2014. godine, porasla je svijest i interesovanje za bolje opremanje svih službi koje se bave spasavanjem u slučaju elementarnih nepogoda i od tog perioda je znatno više ulagano u protivpožarnu i civilnu zaštitu u cjelinu“, rekao je Radojičić novinarima.

On je istakao važnost opremanja službi za spasavanje, napominjući da je svake godine sve više poteškoća sa bujicama nakon padavina, da tokom sušnog ljeta postoje velike mogućnosti za pojavu požara, kao i da je ovo područje seizmički aktivno.

“Jedan od važnijih zaključaka sa sjednice Štaba za vanredne situacije, koja je održana prije mjesec dana, bio je i da se za Civilnu zaštitu obezbijedi dodatna oprema, koja bi nam omogućila da svojim sredstvima intervenišemo i u situacijama kakve smo imali početkom marta, kada su se dešavale bujične poplave”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je potrebno nabaviti određeni broj manjih inženjerskih mašina, da grad u takvim situacijama ne bi zavisio od molbi prema privatnom sektoru.

Nagrađeni vatrogasac Vuković izrazio je zadovoljstvo što su prepoznata njegova zalaganja kao člana Vatrogasne jedinice, u kojoj radi od 1983. godine.

“U toku 35 godina rada, kao vatrogasac sam učestvovao u brojnim teškim intervencijama, dok se onih `lakših` više i ne sjećam“, rekao je Vuković.

Koliko je posao vatrogasca težak i stresan, kaže on, govori jedna od najtežih intervencija u kojima je učestvovao, kada je spasavao dijete kojem su obe ruke bile zaglavljene u liftu.

“Svaka intervencija govori za sebe, jer nijedna nije ista. Svakim spasavanjem kod vatrogasca raste adrenalin, ali smo najsrećniji kada završimo intervenciju i spasimo nečiji život”, dodao je Vuković.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u banjalučkoj upravi grada Mladen Ćućun rekao je da je Vatrogasni dom u banjalučkom naselju Lazarevo, ukupne površine 1.600 metara kvadratnih, sagrađen 2014. godine, u šta je uloženo oko dva miliona KM.

Na teritoriji grada Banjaluka ima ukupno 92 vatrogasca, koji su, osim u Lazarevu, smješteni još u centru grada, a određeni broj radi u okviru spasilačko-vatrogasne jedinice na Aerodromu”, naveo je Ćućun.

Izvor: Srna