Agrometeorolozi savjetuju poljoprivrednicima da primijene adekvatne mjere odbrane od mraza, kao i stresanje i skidanje vlažnog snijega sa poljoprivrednih kultura, tokom perioda zahlađenja, najavljenog do kraja sedmice.

“Vlažan snijeg u srijedu i četvrtak može izazvati lomljenje prirasta i cijelih stabala voća, dok prognozirani mraz u dane vikenda može izazvati oštećenja na cvjetovima, zametnutim plodovima i mladim izdancima”, navodi se u biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu ove sedmice neće biti povoljni za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova na otvorenom, jer je prognozirano oblačno vrijeme sa kišom i zahlađenjem.

U višim krajevima, djelimično i u nižim, očekuju se susnježica i snijeg, pa i formiranje snježnog pokrivača.

U nižim krajevima mraz se očekuje tokom subote i nedjelje, intenziteta od minus pet do minus jedan stepen Celzijusov.

Stručnjaci navode da je protekle sedmice temperatura zemljišta u sjetvenom sloju dostigla optimalne vrijednosti, što omogućava sjetvu kukuruza, suncokreta, soje i drugih jarih poljoprivrednih usjeva.

Padavine su tokom ovog perioda dobro su natopile površinski sloj zemljišta, što je, uz povoljnu temperaturu zemljišta, intenziviralo rast ozimih usjeva i klijanje i nicanje već posijanih kultura.

U proteklih sedam dana zabilježena je aktivnost insekata štetočina, a padavine i kontinuirano vlaženje lišća povoljno su uticali na razvoj biljnih bolesti.

Zimska rezerva vlage u dubljim slojevima zemljišta u većini proizvodnih područja je dobra, ističu agrometeorolozi.

Izvor: Srna