Prenapadna šminka, providna odjeća, helanke, šortsevi i poderane pantalone samo su dio sve češćeg neprimjerenog stajlinga koji se može vidjeti kod srednjoškolaca u školama u RS. I dok direktori škola negoduju zbog te pojave, učenici smatraju da moderno doba zahtijeva i modernu garderobu.

– Naši profesori očekuju da dolazimo zakopčani do grla, sa starinskom odjećom, a prije svega niti to volimo niti tako konzervativnu odjeću imamo gdje kupiti. Ja se trudim da ne idem previše našminkana, ali nosim poderane farmerke jer su in – kaže Maja A., srednjoškolka iz Banjaluke.

Da se nepristojno oblačenje, neprimjereno za obrazovne ustanove, sve više pojavljuje kako kod djevojčica, tako i kod dječaka, potvrđuje  Žarko Kovačević, direktor Srednje škole “Sokolac” iz Sokoca.

– Vjerujte da mi je neugodno i pričati kakvi dolaze u školu. Učenice dolaze u majicama koje su providne, a dječaci nose poderane hlače. A ko su im ideali? Starlete i estradne zvijezde koje vide na televiziji. Trebalo bi da znaju kako se ide na proslave, izlaske, a kako u obrazovnu ustanovu. Dijelom su i roditelji krivi jer oni treba da djeci od malih nogu usade osnove kulture i vaspitanja, a mi u institucijama da ih nastavimo nadograđivati – kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kad s roditeljima pričaju o ovoj tematici  dobiju negodovanje.

– Kažu da oni tu odjeću plaćaju i da im neće neko drugi nametati pravila – navodi Kovačević.

Smatra da ovakvim neprikladnim odjevanjem pokazuju nepoštovanje ne samo prema školi i profesorima, već i prema društvenim vrijednostima.

Podsjeća da postoji interni pravilnik o oblačenju koji se odnosi na zaposlene, dok za učenike nema pravila o primjerenom oblačenju. Smatra da se problem ne može rješavati pojedinačno, već sistemski, uvođenjem pravilnika koji će se odnositi na sve škole u RS.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci, kaže da je na ulazu u ovu školu istaknut pravilnik o oblačenju koji je usvojen i od Školskog odbora i od Savjeta učenika.

Pravilnik ne dozvoljava neprikladnu odjeću i obuću poput šortseva, kratkih sukanja, dekoltiranih majica, papuča i, kako tvrdi, do sada nije bilo ekstremnih odudaranja.

– I učenici, kao i zaposleni poštuju pravila primjerenog oblačenja – tvrdi Popović.

Drago Mikić, portparol Savjeta učenika banjalučke regije, kaže da većina škola ima interni pravilnik kojim uređuje ovu oblast, kao i dežurne učenike.

– Ipak, bilo je slučajeva kada se neko neprikladno obuče i takvi učenici su najčešće vraćani iz škole i sve se završi na usmenoj opomeni, bez smanjenja vladanja ili druge disciplinske kazne, ali uz upozorenje da se tako nešto ne ponovi – priča Mikić, koji smatra da je sve moderniji način oblačenja i dalje podnošljiv za obrazovne ustanove.

U posljednje vrijeme iz nekih škola stižu i inicijative da se uvede školska uniforma, ali da je dizajneri prilagode na moderniji način. Zasad je sve ostalo na tim prijedlozima.

 

Izvor: blicrs