Davno smo učili da su drveće i biljke zaslužne za vazduh koji dišemo. Mi vam danas donosimo listu nekoliko kućnih biljaka koje najbolje pročišćavaju vazduh i koje bi svakako trebalo imati u domu.

Palma

http://www.teleflora.com/

Palme su veoma česte kućne biljke posebno areka palma koja je za uzgoj najzahvalnija. Veoma je tolerantna prema zatvorenom okruženju i otpušta popriličnu količinu vlage u vazduh, uklanja hemijske toksine i veoma je dekorativna. Ova vrsta palme važi za najboljeg pročišćivača vazduha doma.

http://www.gardeningknowhow.com/

Bambus

Bamubs je veoma zahvalan za uzgoj i zato spada među najpopularnije kućne biljčice. Sjajan je ovlaživač vazduha, posebno tokom zimskih mjeseci kada je vazduh u kućama suvlji nego obično. Naučno je dokazano da ova biljka iz vazduha eliminiše benzen, trihloretilen i formaldehid.

By: Miyo Sekimoto

Engleski bršljen

Ova biljka se uglavnom koristila za prekrivanje zemljišta i javnih prostorija, ali se bez problema može posaditi u visećim korpama u vašem domu. Nisu joj potrebni nikakvi posebni uslovi, ali ne reaguje dobro na previsoke temperature. Nemojte je postavljati na mjesta gdje će biti direktno izložena sunčevoj svjetlosti.

By: Maja Dumat

Đavolji bršljen

http://www.cutelovelyimages.info/

Jedan od glavnih razloga zašto je ova vrsta bršljena veoma popularna za uzgoj u domu jeste njena tolerancija na smanjenu svjetlost, smanjenu vlažnost vazduha i na hladnije tempertaure za razliku od mnogih biljaka. Važi za jednu od najefektnijih biljaka koje uklanjaju toksine iz vazduha.

Suncobran

Ovo je jedna vrsta fikusa čija popularnost raste velikom brzinom, a zbog svojih tamno zelenih listova veoma je atraktivnog izgleda. Zbog svoje sposobnosti da pročisti vazduh, ne pretjerano posebnih uslova za uzgoj je sjajan izbor kućne ili kancelarijske biljke. Kao i kod svih vrsta fikusa kad je doneste kući listovi će joj malo opadati dok se ne prilagodi novom okruženju, ali to ne treba da vas brine.

(Lpm)