Dokumentarni film pod nazivom “Svako ima svoju priču” koji su učenici devetog razreda Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Banjaluke snimili projektovan je večeras u Muzeju Republike Srpske.

Kroz film su prikazane istorijske činjenice iz kojih se jasno vidi život za vrijeme vladavine NDH. A cilj fima je da se prošlost ne prepusti  zaboravu i da moramo njegovati kulturu sjećanja.

Slađana Popović, profesorica istorije u OŠ “Ivo Andric” rekla je da je film nastao jer je ona nadahnuta seminarima na kojima je prisustvoval,  a na kojima se pričalo o stradanjima našeg naroda i genocidima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH). Shvatajući koliko je važna i bitna kultura sjećanja, rodila se ideja o filmu.

“Ovaj dokumentarni film je zaista djelo učenika i dokaz da mlade generacije mogu mnogo toga uz podršku nas starijih. Cilj nam je da pružimo podršku da se ne zaboravi prošlost jer bez prošlosti nema ni budućnosti a ove mlade generacije zaista to mogu“, rekla je ona.

Dodala je da dosta toga ne bi mogli ostvariti bez podrške škole i direktorice.

Stefan Kapuranović, učenik koji je učestvovao u izradi ovog filma, rekao je da su film počeli raditi prije osam mjeseci.

“Željeli smo da napravimo nesto ozbiljnije kao što je film, a u filmu je učestvovalo nas 11 i ovo je bilo jedno divno iskustvo“, naglasio je on.

Željka Opačić, direktor škole, istakla je da ovom prvom projekcijom dokumentarnog filma i oglednim časom koji su organizovali u Jevrejskom kulturnom centru daju skroman doprinos gradu.

“Ovo je skroman doprinos u razvijanju kulture sjecanja u našem gradu. Zaista sam zadovoljna i ponosna na svoje učenike”, naglasila je ona.

Izvor: NN