Ljeto se bliži, sunčanih dana je sve više i vrijeme je da otkrijemo blijedu kožu pod ljetnom garderobom?

Krema za samotamnjenje tu je od velike pomoći jer većina ljudi zbog radnog vremena (09-17 časova) ili količine obaveza nema vremena satima ležati na suncu za zdravo tamnjenje kože. Uz kremu za samotamnjenje možete imati predivno osunčanu kožu bilo kada u godini, ali postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati.

Kada je riječ o proizvodima za samotamnjenje, postoji rizik od loših sastojaka i štetnih hemikalija, ali generalno kreme za samotamnjenje su zdravije nego direktno izlaganje svijetle kože jakom suncu. Važno je samo izabrati proizvod na prirodnoj bazi jer oni komercijalni (i jeftiniji) često sadrže štetne sastojke poput parabena i slično.

Prirodnija krema za samotamnjenje sadrži DHA kiselinu (dokosaheksenoičnu kiselinu) ili eritrulozu, koje su zapravo molekule šećera i bezopasne jer ih naš organizam i sam proizvodi. Sigurnost proizvoda se odnosi samo na kreme i losione, dok tretmani samotamnjenja sprejem u kozmetičkim salonima nisu toliko kontrolisani.

Krema za samotamnjenje ima kratkotrajno djelovanje jer će obojiti površinski sloj kože koji se stalno obnavlja i čisti. Tamna boja će  trajati od nekoliko do maksimalno sedam dana uz pranje blagim sredstvom za tuširanje. Takođe je potrebno pripremiti kožu za nanošenje proizvoda za samotamnjenje kako biste izbjegli neravnomjerno nanošenje i smanjili pojavu tamnih mrlja ili vidljivih prijelaza.

Koraci koji će smanjiti mogućnost neravnomjerne pokrivenosti

 1. Sve potrebne tretmane napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje. Bilo da se radi o depilaciji, manikirui, brijanju nogu ili odlasku frizeru, sve što ste naumili – napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje kako ju ne biste slučaju izblijedili.
 2. Napravite piling cijelog tijela i posebnu pažnju obratite na suhe ili grube dijelove kože poput koljena, laktova, gležnjeva ili peti. Ako kremu za samotamnjenje nanesete na perutave i suhe dijelove kože, ostaće vam tamne mrlje čudnog izgleda. Izbjegavajte piling koji sadrži ulja.
 3. Za piling lica koristite proizvode s AHA ili BHA kiselinama kako biste uklonili odumrle ćelije i osigurali ravnomjeran ten.
 4. Nemojte se dugo kupati jer premekan gornji sloj kože nije pogodan za nanošenje. Nakon tuširanja i uklanjanja dlačica dobro posušite kožu, prvo peškiron, a zatim pričekajte još 10-ak minuta da biste bili 100% suhi.
 5. Obavezno hidratizirajte kožu laganim losionom, a posebno područje nosa, koljena, laktova i drugih suhih dijelova kože. Hidratacija sprječava pretamnu ili narančastu boju kože.

krema-za-samotamnjenje

Kod nanošenja kreme za samotamnjenje dolazi do reakcije DHA kiseline s proteinima i aminokiselinama iz kože, što dovodi do promjene boje na koži. Zavisni od postotka DHA, toliko će doći do promjene boje.

Kremu za samotamnjenje uvijek birajte prema boji vaše kože, a ne prema željenom rezultatu jer ćete tako dobiti pretamnu i neskladnu boju. Proizvodi za samotamnjenje tijela ne odgovaraju koži lica već za lice trebate poseban proizvod.

Ukoliko se ne možete odlučiti koja nijansa vam odgovara, bolje je uzeti svjetliju jer uvijek možete nanijeti dva sloja u slučaju da vam se pokaže presvijetlom. Pretamnu kremu teško je ukloniti jednom kada se boja uhvatila. Takođe, koristite kreme za lice i tijelo s istim postotkom DHA kako ne biste dobili različite nijanse.

Kako pravilno nanijeti kremu za samotamnjenje

 • Nanosite kremu kružnim pokretima – otprilike količinu jedne čajne kašike odjednom.
 • Krenite od nogu prema gornjem dijelu tijela (od gležnjeva prema ramenima) – tako ćete izbjeći čudne linije kada se sagnete, a ruke ostavite za kraj.
 • Kremu nanosite čistim rukama – kada ste gotovi brzo ih operite i temeljno izribajte nokte (mogu vam poslužiti i rukavice od lateksa ili rukavice za samotamnjenje).rukavica za samotamnjenje

 

 • Ne pretjerujte na licu – količinu jedne kovanice nanesite na područja gdje biste i prirodno tamnili (čelo, brada, jagodice na obrazima i most nosa). Kremu razmažite pokretima prema van, a ostatak nanesite na liniju rasta kose i čeljusti. Pripazite na područje iznad usne i oko nosnica jer ona jače primaju boju.
 • Pričekajte duže vrijeme nakon nanošenja – na primjer, ako u uputstvu piše da pričekate 10 minuta prije oblačenja, pričekajte 15-20 minuta. Mrlje na odjeći ne mogu se isprati.
 • Tijelo napuderišite dječijim puderom – nakon čekanja nanesite puder jer će on spriječiti eventualno prenošenje kreme na odjeću.
 • Izbjegavajte znojenje i tuširanje – minimalno 6 sati nakon nanošenja kreme za samotamnjenje.

Uz kremu za samotamnjenje, postoje losioni koji su nešto rjeđe teksture, sprejevi i pjene (mousse) koje se najlakše nanose i upijaju u kožu. Ako ste voljni, možete isprobati koji vam proizvod najbolje odgovara s obzirom na lakoću nanošenja i tip vaše kože.

Proizvodi za samotamnjenje ne pružaju zaštitu od UV zračenja (osim ako nije posebno naznačeno na pakovanju) pa biste prilikom dužeg izlaska na sunce ili plažu obavezno trebali nanijeti kremu za zaštitu od sunca.

(Krenizdravo)