Happy Woman Removing Plate View From Inside The Dishwasher

Mašina za suđe je sjajan izum, ali ne znači da u nju možete da stavite bukvalno sve suđe. Ručno bi trebalo da perete oštre noževe jer oštrica može da otupi u mašini. Isto važi za drvene daske sa sječenje i kuhače jer vrela voda oštećuje drvo.

Sa plastikom takođe treba postupati pažljivo, čak i kad proizvođač naglasi da je pranje u mašini bezbjedno, obavezno je stavite na gornju policu.

Akrilni tanjiri nisu za mašinu jer će vrela voda vremenom sprati boje, a ručno perite aluminijumske tave, kristalne čaše, ručno oslikanu keramiku. Bronza i zlato ne podnose mašinu za razliku od srebra.

Mjerice na kojima su iscrtani brojevi najbolje je da perete ručno jer će se vremenom oznake izbrisati. U mašinu ne stavljajte posuđe koje ste lijepili jer ljepilo može da oslabi, ali ni ekspres lonac jer se mali dijelovi hrane i deterdženta mogu zadržati na regulatoru temperature.

Oprezno s tavama s neljepljivim premazom jer ga vremenom možete uništiti, pa dobro pogledajte savjet proizvođača. I generalno pravilo kad kupujete suđe je da na naljepnici potražite simbol koji kaže da je dozvoljeno pranje u mašini.

(Novosti)