Kad volite ono što radite, onda vam ništa nije teško jer živite svoje snove. Bez obzira što mnoge stvari kod nas nisu dovoljno cijenjene budite ono što jeste i radite ono šta osjećate da trebate.

Ovim riječima započinje svoju priču dvadesetdevetogodišnja Jelena Ružojčić, apsolventkinja Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i dobitnica Velike nagrade na međunarodnoj izložbi “Žene slikari” u Majdanpeku u Srbiji.

Ovo značajno priznanje Jelena je osvojila za rad “Zlatna vrata” u kombinovanoj tehnici, a da se radi o veoma bitnoj izložbi govori i podatak da je u konkurenciji za glavnu nagradu prijavljeno čak 114 učesnica i 202 umjetnička djela.

“Nisam očekivala da ću osvojiti bilo kakvu nagradu zbog velike konkurencije. Za konkurs sam saznala sasvim slučajno i poslala sam radove. Prijatno sam se iznenadila kada su mi javili da je baš moj izabran za Gran-pri”, rekla nam je Jelena koja se bavi umjetničkom grafikom.

Grafika je posebna umjetnička tehnika. Nastaje crtežom koji se urezuje u neku ploču – matricu – drvo, linoleum, bakar, cink i slično. Matrica se obrađuje ručno uz pomoć grafičkih alata ili hemijski pomoću kiselina. Na obrađenu matricu se nanese boja i otisne na papir pomoću grafičke prese. Odštampani otisak se naziva grafičim listom. I tako se vrši umnožavanje grafičkih listova koje umjetnik potpisuje ručno i obilježi brojem.

“Najčešće radim u dubokoj štampi ali često kombinujem duboku i visoku štampu što mi daje neograničene mogućnosti istraživanja i kombinovanja. Materijali sa kojima radim su cink, bakar i linoleum”, pojasnila nam je mlada umjetnica.

Sa našom sagovornicom našli smo se se u jednom lokalu pored Vrbasa i tom prilikom nam je uživo pokazala neke tehnike i metode svoga rada, naravno koliko su to mogućnosti i raspoloživi materijali dozovoljavali. Nije trebalo mnogo da se uvjerimo da je istinski zaljubljenik u apstraktnu umjetnost.

“U mom radu matrice linoleuma, cinka, bakra otisnute na papir donose lični doživljaj prirode i života. Česti motivi neba, mjesec, svemir prevedeni u likovni jezik uz naslove radova artikulišu simboliku i sadržinu rada”, ističe Jelena za Mondo portal.

Naša sagovornica otkrila nam je i jednu interesantnu činjenicu – kako je uplovila u umjetničke vode. Naime, prije nego što je upisala Akademiju umjetnosti Jelena je tri godine studirala ekologiju jer je istinski zaljubljenik u prirodu.

“U tom periodu često sam se družila sa kreativnim ljudima, dok sam za cimerke imala dvije koleginice koje su studirale arhitekturu. Često sam bila u prilici da vidim neke njihove zadatke i počela sam da razmišljam kako bih ja to riješila. Poslije izvjesnog vremena shvatila sam da me kreativni izazovi ispunjavaju. Moj unutrašnji osjećaj, nagovor i savjeti drugara doveli su do toga da 2012. godine upišem Akademiju umjetnosti”, rekla nam je Ružojčićeva.

Da je ovaj potez bio dobar pokazuju nagrade i priznanja koje je uspjela da prikupi za relativno kratko vrijeme, a osim toga priredila je četiri samostalne izložbe i učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Stanje u kulturi kao i u mnogim drugim sferama u našem društvu nije na zadovoljavajućem nivou. Jelenu smo zamolili da nam kaže svoje viđenje kao i probleme sa kojima se umjetnici svakodnevno susreću.

“Nažalost kultura se kod nas na neki način gasi i sve je manje podrške od nadležnih što dovodi do gašanja poznatih festivala. Malo koji umjetnik ima sreće da živi isključivo od umjetnosti, a problem je i u manjku izložbenih prostora”, rekla je naša sagovornica.

Bez obzira što umjetnik nema tipično radno vrijeme, već je za njegov finalni “proizvod” zaslužna isključivo trenutna inspiracija, ova mlada umjetnica smatra da je ipak potreban kontinuitet u radu i veliki broj svakodnevno provedenih sati u ateljeu.

“Iako pojedina djela izgledaju jednostavno, za njihovu izradu potrebno je od tri pa do petnaest dana. Sve je relativno i sve zavisi od motivacije, inspiracije i mnogih faktora”, rekla nam je Jelena i kroz smijeh istakla da grafika nije za one sa osjetljivim čulima.

“U grafici strpljenje je najbolji saveznik. Mnogo je prljava i popraćena neprijatnim mirisima jer se koriste kiseline, razrjeđivači i razni alati. Ipak, na kraju sve se isplati i nastanu fini i plemeniti radovi”, rekla je Ružojčićeva.

Kao i većini umjetnika i Jeleni je želja da u budućnosti ima sopstveni atelje i da u njemu stvara i kreira umjetnička “čuda”. Za kraj smo je zamolili da kaže nešto mladim ljudima i možda ohrabri one koji imaju afiniteta ka umjetnosti.

“Iako živimo u vremenu kada samo rijetki rade ono što vole i od toga mogu da žive, ne odustajte od svojih snova već se borite za njih!”, zaključila je Jelena Ružojčić.

(mondo.ba)