Proljeće je godišnje doba kada mnogi razmišljaju o krečenju i renoviranju svojih životnih prostora. Ako ste i vi jedna od njih i želite mijenjati boju zidova vašeg doma donosimo vam mali vodič koji će vam pomoći da odaberete prave boje.

Iako biranje boja za zidove zvuči kao poprilično lagan posao postoji mnogo sitnica koje treba uzeti u obzir prije nego se odlučite. Uticaj boja bi trebalo da je suptilan, ali opet značajan i ne treba ga potcjenjivati. Sigurni smo da će vam naš vodič pomoći da odaberete prave boje.

 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Započnite sa manjim dijelovima zidova ili manjim prostorijama. Ako niste u potpunosti sigurni gdje početi i da li je boja koju ste odabrali prava za dnevni boravak ili kuhinju, njome prvo obojite manje prostorije, na primjer kupatilo ili samo jedan zid u hodniku. Odaberite vašu omiljenu boju koja se već nalazi u vašem domu, ali na detaljima, tepihu, posuđu, ukrasnim jastucima. Ako vam se taj zid kojeg ste obojili svidi svaki put iznova kad ga vidite spremni ste za veću promjenu.

Uzmite u obzir vaše raspoloženje. Kada birate boju za određenu prostoriju uzmite u obzir raspoloženje u kom želite da budete kada boravite u toj prostoriji. Na primjer, razmislite želite li da u spavaćoj sobi bude opuštena i intimna ili pak dramatična atmosfera. Nježne, hladne i neutralne boje stvaraju mirniju atmosferu dok jače boje čine suprotan efekat.

Želite li da trpezarija bude mjesto za druženje ili želite formalniju i mirnu prostoriju? Tople i nešto svjetlije boje će učiniti društvenu atmosferu dok će nešto tamnija plava ili zelena prostoriju napraviti formalnijom.

Kad je u pitanju dječija soba ako želite da odiše energijom, aktivnošću i uzbuđenjem onda odaberite nešto intenzivnije boje, ali pripazite jer previše intenzivne boje mogu izazvati nervozu i nemir, a to svakako ne želite za mjesto gdje treba da se spava.

 

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Obratite pažnju na svjetlost. U većini prodavnica sa bojama postoje male kutijice sa svjetlima u kojima možete testirati boje pod svjetlom. To je veoma važno iz sljedećih razloga:

  • Prirodno dnevno svjetlo najvjernije ocrtava boju na zidovima.
  • Jarko svjetlo od sijalice ističe tople tonove.
  • Fluorescentno svjetlo dodaje plavkastu notu bojama.

U tom slučaju jarke boje mogu izgledati previše svijetle i nekako nadmoćne ako se koriste na svim zidovima ili na zidu koji se nalazi pored velikog prozora, ali će zato biti veoma efektne ako jarkom bojom obojite zid do koga ne dopire direktna sunčeva svjetlost.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Testirajte vaš izbor boje. Prije nego se odlučite da obojite cijeli zid testirajte vaš izbor tako da obojite samo mali dio zida ili na zid nalijepite papir identične nijanse. Ne plašite se da istupite iz svoje “sigurnosne zone”. Razmislite o jakim bojama kao što su boja čokolade ili maslinasto zelena koje će donijeti živost, a dašak dramatičnosti dodajte tako što ćete plafon obojiti u neku tamniju nijansu. Iako se većina odlučuje da ne boji plafon i on uglavnom ostaje bijel, ne biste vjerovali koliku promjenu može donijeti ako ga obojite u odgovarajuću nijansu.

Uđite u drugu prostoriju. Kada birate boju za zidove dobro razmiliste kako će ta boja da izgleda i kada ulazite iz druge prostorije, kakvu će reakciju da izazove. Obojite mali dio zida, izađite iz prostorije pa ponovno uđite da biste shvatili kako se slaže sa drugim prostorijama, da li odskače ili sve skupa čini jednu divnu cjelinu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Koristite više nijansi boje. Ako vam se čini previše dosadna upotreba samo jedne nijanse onda slobodno zidove obojite u dvije različite nijanse iste boje ili zamolite radnike da koriste različite pokrete četkom na različiim zidovima što će donijeti isti efekat. Isto tako, možete koristiti dvije različite boje koje su veoma blizu u paleti.

Ukrasite vaš dom bojama i nemojte da vas njihova upotreba plaši, budite hrabri jer ćete na taj način stvoriti divno okruženje za život.

(lpm)