Od tri kandidata na konkursu za asistenta na predmetu teorijska sociologija Fakulteta političkih nauka Banjaluka, izbor je pao na kandidata koji je imao najmanje bodova.

Komisija za izbor asistenta je predložila da ovo radno mjesto najviše zaslužuje Dušanka Slijepčević sa 94 boda, koja je završila osnovne studije, dok je magistar nauka Vedran Francuz, kao najbolje ocijenjen sa 126 boda i prvi na listi – otpao. Šansu nije imao ni drugi magistar nauka, Biljana Kovačević, koja je imala 117 bodova.
 
Obrazloženje komisije bilo je da je Slijepčevićeva izbrana jer je “mlada, na početku karijere i student s prosjekom 9.3”.

Iako je Slijepčevićeva imala najbolji prosjek, napisala je samo jedan naučni rad, dok Francuz ima za svega 0,4 manji prosjek, ali i 15 naučnih i stručnih radova. Drugi kandidat ima objavljenu knjigu i osam naučnih radova.

Osim toga, u Pravilniku o postupku i uslovima nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Banjaluci jasno stoji da se boduju naučni i stručni radovi, učešća na konferencijama, prosjek, knjige, projekti i slično, kao da se samo u izuzetnim slučajevima može predložiti kandidat sa manje bodova.

U ovom je slučaju postavlja se pitanje šta je izuzetno, osim toga da su oštećena dva bolja kandidata, a da predloženi kandidat, osim prosjeka i jednog rada, ništa nema izuzetno.

– Ovo je vjerovatno presedan. Ne mogu da shvatim da su dva kandidata koja su stekla zvanje magistra manje izuzetna od diplomiranog i da su njihovi naučni i stručni radovi, projekti i učešća na međunarodnim konferencijama manje izuzetna od kandidata koji ima samo jedan jedini rad i malo bolji prosjek – ogorčen je Francuz.

Komisija je takođe, navodi on,  propustila da boduje i njegova učešća na međunarodnim konferencijama, koje je potvrdio sertifikatima, što je očigledno bilo s razlogom.

Profesor socilogije, Ivan Šijaković, koji je bio predsjednik komisije, kaže da u ovom slučaju ništa nije sporno.

– Kandidat koji je predložen će biti izabran, jer je najkvalitetniji i student je generacije. Ostali kandidati nemaju radove iz teorijske sociologije koja je specifična oblast – kaže Šijaković.

Međutim uvidom u izvještaj komisije kod kandidata, koji je drugi na listi, postoje radovi koji su ocijenjeni da dijelom ili u potpunosti pripadaju teorijskoj sociologiji, a ovom kandidatu je čak odobrena doktorska disertacija upravo iz te oblasti.

“Niko nije imao šanse”

Prvoplasirani kandidat, Vedran Francuz, kaže da kod ove komisije, u odnosu na favorizovanog kandidata, očigledno niko nije imao šanse.

– Vjerovatno ne bi bio predložen ni Ajnštajn ili sam osnivač sociologije Ogist Kont da se kojim slučajem prijavio na ovaj konkurs – kaže Francuz.

Izvor: blicrs