Rekonstrukcija zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci mogla bi biti gotova za mjeseca dana ako to vremenski uslovi dozvole, kazao je Goran Trbić, dekan PMF-a.

Sanacija zgrade, koja je sagrađena 1931, počela su u septembru prošle godine zamjenom vanjske stolarije. U toku su završni radovi na sanaciji fasade za-hvaljujući projektu “Energetska efikasnost”, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Nakon završetka tih poslova prelazi se na saniranje krova zgrade, čime će u potpunosti biti gotovi svi radovi na obnovi ove ustanove.

“Na zgradi u kojoj je smješten PMF dosad su izmijenjeni vanjska stolarija, kotlovi za grijanje i postavljena je LED rasvjeta na objektu”, kazao je Trbić.

Dok nije počela obnova zgrade PMF-a, ova visokoobrazovana ustanova je godišnje za zagrijavanje prostorija trošila oko 150 tona uglja.

“Zahvaljući ovom projektu, za zagrijavanje prostorija isključivo koristimo pelet. Time smo stvorili optimalne uslove za rad studenta i svih zaposlenih na fakultetu. Potrošnja energenata u ekonomskom smislu smanjena je za oko 50 odsto, a emisija štetnih gasova iz grijanja i za 100 tona godišnje”, naglasio je Trbić.

Izvor: NN