Kravlje mlijeko, soja, kikiriki, orašasti plodovi, jaja, pšenica, riba, školjke i susam, najčešći su prehrambeni alergeni. Djeca čiji roditelji ili braća i sestre pate od alergija, posebno   na kikiriki, imaju povećani rizik razvoja bolesti.

Kako je broj alergične djece u porastu (u SAD čak 18% u deset godina), roditelji često postavljaju pitanje o mogućnosti prevencije alergijskih reakcija na hranu.

Odgovor na to pitanje daje studija objavljena u CMAJ (Canadian Medical Association Journal) u kojoj autori, Dr. Elissa Abrams i Allan Becker kažu: Ako se roditelji pitaju kako spriječiti nastanak alergije kod svoje djece, naš trenutni savjet je postupno uvođenje alergena u dobi od četvrtog do šestog mjeseca.

Nakon što su nutritivni alergeni uvedeni u prehranu, za održavanje tolerancije je važna redovna izloženost – djeca moraju redovno jesti takvu hranu.

Nedavno ispitivanje je pokazalo da rano uvođenje kikirikija u prehranu djece s visokim rizikom za razvoj alergije na hranu, umanjuje taj rizik za 80%. Ipak, kod djece s visokim rizikom alergije na kikiriki, potrebna je prethodna konsultacija s alergologom.

Ispitivanje, provedeno u nekoliko američkih i kanadskih medicinskih ustanova, potvrđuje da postoje jaki dokazi koji podržavaju uvođenje kikirikija u prehranu između 4. i 11. mjeseca života.

Prethodne smjernice su preporučale izbjegavanje potencijalno alergenih namirnica do dobi od 12 do 36 mjeseci kod djece s visokim rizikom.Prevencija alergije na hranu

Za uvođenje novih namirnica, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje:

  • Uvoditi novu hranu svakih 3 do 5 dana na način primjeren dobi (da se izbjegne gušenje) .
  • Početi sa žitaricama te povrćem i voćem žute i narandžaste boje
  • Uvesti jednu od potencijalno opasnih namirnica, ako ih beba dobro podnosi, u malim količinama (npr. kravlje mlijeko, soja, jaja)
  • Uvesti visoko alergenu hranu u kući
  • Povećavati količine hrane tokom nekoliko dana

„Dobro je dokumentovano da izbjegavanje alergenih namirnica nije zaštita od alergije na hranu“ tvrde autori ove studije. “Postoje jaki dokazi da rano uvođenje kikirikija u prehranu beba zapravo djeluje preventivno.“

(zdravahrana)