Nekoliko radnika Arcelor Mitala okupili su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) u isčekivanju glasanja o prodaji akcija RŽR Ljubija.

Radnici su odbili da daju izjave, pojasnivši da će se obratiti tek nako što bude poznata sudbina Ljubije, piše potral Nezavisnih novina.

Dok su novinari bili kod pomenutih radnika, pripadnici Policijske stanice Banjaluka su prišli da ih legitimišu, objasništvi da je to njihovo pravo i da mogu svakog građanina da legitimišu bez posebnog razloga.

 Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem informacije o sprovođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske do 2019. godine.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

Na nedavnoj protestnoj šetnji ulicama Banjaluke radnici su poručili da Vlada RS treba dobro da razmisli o tome kome će prodati akcije jer, kako tvrde, nisu im dostupni podaci o tome gdje su i šta radili potencijalni kupci i koliko su uopšte pouzdani.

“Neka razmisle gdje nas bacaju. Nakon poslodavca koji nam 14 godina omogućuje sva radnička prava, želimo napredak i prosperitet i da sačuvamo radna mjesta, a ne žilmo neizvjesnost. Apelujemo posebno na poslanike iz prijedorske regije da dobor razmisle prije nego što dignu ruku za odluku koja bi hiljade porodica mogla ostaviti bez hljeba”, rekao je tada Mile Đurić, jedan od radnika.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

(NN)