Izložbama, koncertima i raznovrsnim programom za sve generacije u subotu, 20. maja, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci biće obilježena tradicionalna manifestacija “Evropska noć muzeja”.

Predstavnici Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske najavili su da će program obilježavanja “Evropske noći muzeja” početi u 20.00 časova izložbom “Teme i ideje modernog srpskog slikarstva” i koncertom “DŽez poezi kabarea”.

Nakon toga predviđen je tridesetominutni performans “Ineks cirkus teatra”, koji sadrži elemente plesa, akrobatike i žongliranja, a doprinos u zabavnom dijelu manifestacije daće i banjalučki di-džejevi.

Šef regionalne kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjaluci Aleksandra Vagner rekla je da će Banjaluka u subotu uveče pokazati da ima svoje mjesto na evropskoj sceni kulture i umjetnosti.

Ona je rekla da je manifestaciju podržao šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, koji će otvoriti “Evropsku noć muzeja” u Banjaluci i obratiti se publici na početku programa.

Portparol kompanije “M:tel” Milica Stojaković rekla je da je ta kompanija prijatelj ove manifestacije koja ima kulturni i društveni značaj.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci pozvala građane da dođu na otvaranje “Evropske noći muzeja”.

Manifestacija se održava povodom 18. maja – Međunarodnog dana muzeja, koji je ustanovio Međunarodni savjet muzej /ICOM/ i svake godine je fokusiran na različitu muzejsku temu.

“Evropska noć muzeja” u Banjaluci organizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a podršku u realizaciji manifestacije pružili su Specijalno predstavništvo EU u BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i brojne kompanije.

“Evropska noć muzeja” se istovremeno održava u više od 3.500 evropskih muzeja.

Izvor: Srna