Polni hormoni zaduženi su za razvoj reproduktivnog sistema žena i muškaraca te održavanje njegovog zdravlja. Iako su prisutni već od rane dobi, u vrijeme polnog sazrijevanja pojačava se njihova koncentracija zbog čega oba spola ulaze u reproduktivni period, dok se u starosti znatno smanjuje.

Muški polni hormon

Testisi su muške polne žlijezde čija je glavna uloga proizvodnja spermatozoida i hormona testosterona. Iako i žene proizvode malu količinu testosterona, u muškaraca je njegova koncentracija 20 do 30 puta veća nego kod žena.

muski_spolni_sustav

Testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškarca, promjenu glasa u pubertetu, veću mišićnu masu u odnosu na žene, naglašenu dlakavost po tijelu, seksualni nagon te održavanje zdravlja koštanih struktura.

Zbog poremećaja u radu žlijezda može doći do smanjene koncentracije testosterona, što se ispoljava kroz smanjeni libido, mali volumen sjemena, gubitak kose, umor i slabost, nedostatak energije, gubitak mišićne mase te izostanak ili teže održavanje erekcije.

Ženski polni hormoni

Najvažniji ženski polni hormoni su estrogen, progesteron, testosteron, prolaktin, folikulostimulirajući hormon te luteinizirajući hormon.

zenski_spolni_organi

Jajnici proizvode dva najvažnija hormona, a to su estrogen i progesteron koji su odgovorni za sposobnost reprodukcije kod žena te održavanje hormonalne ravnoteže.

Prolaktin je hormon koga izlučuje hipofiza, a važan je tokom trudnoće kada održava zdravlje trudnice i fetusa, te nakon trudnoće kada stimulira izlučivanje mlijeka. Višak ovog hormona može uzrokovati izostanak ovulacije te smanjenu seksualnu želju, a manjak prolaktina uzrokuje nedostatak mlijeka nakon porođaja.

Folikulostimulirajući i luteinizirajući hormoni potiču rast Graafova folikula u jajniku, što je važan folikul unutar koga se formira zrela jajna stanica spremna na oplodnju. Zato manjak ovih hormona može uzrokovati teže ostvarivanje trudnoće, a višak se povezuje s lošim pamćenjem, nesanicom i nastankom akni.

Funkcije estrogena

Estrogen je hormon koji se pojačano počinje lučiti u pubertetu, a zahvaljujući njemu žene počinju formirati sekundarne polne karakteristike, što podrazumijeva rast dojki i pojavu polnih dlačica.

zena_estrogen

Značajan je i uticaj estrogena na razvoj i održavanje menstrualnog ciklusa. Zadaci estrogena u očuvanju polnog zdravlja žene su brojni:

 • stimuliše rast i obnavljanje maternice nakon menstruacije,
 • povećava mišićnu masu tkiva u maternici,
 • podstiče lučenje vaginalnog iscjetka,
 • podstiče rast izvodnih kanala mliječnih žlijezda.

Zbog djelovanja estrogena žene imaju veći postotak masnog tkiva koje je ujedno i skladište tog hormona.

Estrogen utiče i na kosti, ubrzavajući sazrijevanje koštanog tkiva zbog čega ženski kostur brže završava svoj razvoj te žene ostaju generalno niže od muškaraca.

Nedostatak estrogena može prouzrokovati neredovne menstruacije ili čak njihov izostanak, smanjeni libido, poteškoće sa začećem, preuranjenu menopauzu te nagle promjene raspoloženja.

Funkcije progesterona

Progesteron, kao i estrogen, učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Ipak, njegova je najvažnija uloga tokom trudnoće zbog čega se ponekad naziva “hormonom trudnoće” i “zaštitnikom trudnoće”.

trudnica

Progesteron priprema maternicu za trudnoću tako što njenu stijenku čini debljom i čvršćom, stvarajući tako pogodne okolnosti za prihvatanje i čuvanje oplođenog jajašca.

Takođe, on smanjuje kontrakcije mišića maternice kako bi osigurao implantaciju zametka u njenu stijenku.

Tokom trudnoće progesteron pomaže u prehrani fetusa, a nakon 8 do 10 mjeseci trudnoće postepeno se povećava njegova proizvodnja. Istovremeno pojačava rad i mliječnih žlijezdi dojki kako bi osigurao prehranu novorođenčeta.

Nakon porođaja, njegova koncentracija opada. Nedostatak progesterona uzrokuje neredovine menstruacije, probleme s održavanjem trudnoće te prerane porođaje.

Poremećaj hormona kod žena

Najčešći problem s kojim se susreću žene, a koji dovodi do poremećaja u radu hormona, jeste sindrom policističnih jajnika. Simptomi uključuju:

 • neredovne menstruacije ili njihov izostanak,
 • neplodnost,
 • pojačanu dlakavost,
 • opadanje kose,
 • masnu koža lica,
 • pojavu akni,
 • stvaranje cisti,
 • povećanu seksualnu želju.

policisticni-jajnici

Danas se sindrom policističnih jajnika uspijeva držati pod kontrolom uzimanjem hormonske terapije, najčešće kontracepcijskih pilula, a simptomi se mogu ublažiti pravilnom prehranom, redovnim vježbanjem, prestankom pušenja i izbjegavanjem alkohola.

Vađenje i analiza polnih hormona kod žena

Analiza polnih hormona obavlja se u svrhu određivanje problema s reproduktivnim sistemom žena, najčešće radi utvrđivanja razloga otežanog postizanja trudnoće.

Na temelju rezultata analize ginekolog određuje o potrebi hormonske terapije, čiji je cilj stimulacija i sazrijevanje jajne stanice te podsticanje ovulacije.

luteinizirajuci_hormon

Pri tome se testiraju estradiol (jedan od hormona estrogena) koji se označava oznakom E2, folikulostimulirajući hormon (FSH), luteinizirajući hormon (LH), prolaktin (PRL) te testosteron (T).

Povišene vrijednosti E2 i FSH mogu upućivati na prerano iscrpljivanje jajnika zbog čega je sposobnost začeća smanjena.

Povišeni LH, kada je FSH u normalnim vrijednostima, može upućivati na sindrom policističnih jajnika, a ako su oba hormona povišena, opet može biti riječ o preranom iscrpljivanju jajnika.

Stalno povišene vrijednosti PRL mogu spriječiti trudnoću, ali s obzirom na to da je lučenje ovog hormona uveliko povezano s uticajem stresa, njegove vrijednosti mogu znatno varirati tokom ciklusa. Zato se ponekad mora učiniti više analiza ovog hormona u toku dužeg perioda.

Povećane T vrijednosti obično su uzrokovane sindromom policističnih jajnika, ali mogu biti i rezultatom nekih težih zdravstvenih problema zbog čega je potrebna dalja dijagnostika.

Analize polnih hormona rade se iz krvi koju je potrebno vaditi od drugog do petog dana menstrualnog ciklusa. Prolaktin se uvijek treba vaditi ujutro, dva do tri sata nakon buđenja, a žena prije vađenja prolaktina treba mirovati barem 30 minuta.

(krenizdravo)