Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je danas da je prvi tom Enciklopedije Republike Srpske odobren i da će se u štampanju naći za petnaestak dana.

Kuzmanović je naveo da se promocija Enciklopedije očekuje između 1. i 15. septembra, te da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu.

“Vrlo smo ponosni što je prvi tom spreman za štampu, što je za drugi tom spremno 80 odsto materijala, a dio posla je završen i za treći tom”, rekao je Kuzmanović i dodao da se radi ubrzanom dinamikom.

Prema njegovim riječima, Enciklopedija je republički projekat i jedan od najzahtjevnijih gdje jednu činjenicu treba provjeriti i po sedam puta.

On je Srni prije sjednice drugog saziva Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske rekao da će prvi tom biti štampan u 2.000 primjeraka, dok je obim toma oko 700 stranica formata A4.

“Do sada smo obradili 11.000 odrednica koje obuhvataju najmanje tri toma, dok je u prvom tomu odbrađeno oko 3.000 odrednica“, dodao je Kuzmanović.

On je pojasnio da će korice biti tamnoplave sa zlatotiskom, kao i da će biti predstavljena kultura srpskog naroda u BiH, Povelja Kulina bana, ćirilica.

“Naša Enciklopedija je opšteg i specifičnog tipa i poslužiće ne samo naučnim institucijama, već svima koji su zainteresovani za određenu oblast. Ovaj tom već obrađuje 28 područja, istoriju, religiju, privredu, kulturu, sport”, pojasnio je Kuzmanović.

On je istakao da će na današnjoj šestoj sjednica drugog saziva Uređivački odbor Enciklopedije Republike Srpske usvojiti informaciju o radu na istoimenom projektu, usvojiti izmjene i dopune azbučnika za prvi tom, usvojiti impresum, informaciju o finansijskom stanju, te informaciju o radu na drugom tomu Enciklopedije kojim će biti obuhvaćena slova V, G i D.

Izvor: Srna