Pola čaše vina ili malo pivo dnevno povećavaju rizik od raka dojke, pokazalo je novo istraživanje. Studija Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) i Američkog instituta za istraživanje raka (AICR) pokazala je da zdrava ishrana, vježbe, ograničeno konzumiranje alkohola i kontrola težine mogu smanjiti rizik od raka dojke.

Stručnjaci su pronašli dokaze da vježbe poput trčanja i vožnje bicikla smanjuju rizik od raka dojke kod žena u premenopauzi za 17 posto u poređenju sa ženama koje nisu aktivne. Ustanovljeno je da veliki uticaj na smanjenje rizika od raka dojke prije i poslije menopauze ima i dojenje. Takođe, postoje i ograničeni, ali sugestivni dokazi da pozitivan uticaj ima lisnato povrće bez skroba, kao što su kupus, kelj i špinat.

S nižim rizikom povezano je i konzumiranje hrane bogate karotenoidima, kao što su mrkva, paradajz, kajsije i slatki krompir.

Istovremeno, rezultati su pokazali da mala količina vina ili piva dnevno povećava rizik od raka dojke prije menopauze za pet posto i za devet posto poslije menopauze. Rizik od raka dojke nakon menopauze povećava i prekomjerna tjelesna težina.

“Kako bi se spriječio rak dojke, jedan od najvažnijih koraka za žene je da ne piju alkohol ili barem da smanje količinu. Održavanje zdrave težine i vježbanje su takođe važni”, kazala je doktorica Rachel Thompson.

Istraživači ističu da ne postoji nikakva garancija kada je riječ o raku, ali je važno da žene znaju da postoji nešto što će im pomoći da smanje rizik od njegovog nastajanja.

(Klix)