U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prikazan je dokumentarni film Denisa Bojića “Lica Lafore” koji govori o višegodišnjoj borbi porodice Gajić iz Banjaluke za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti, od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Scenarista i reditelj filma Denis Bojić rekao je da mu je drago što će beogradska publika imati priliku da vidi ono što je uradila porodica Gajić koja je uspjela da desetogodišnjim naporom i nadljudskom borbom pomogne jednom od najvećih istraživačkih timova u Kanadi da se dođe na korak do proizvodnje lijeka za ovu bolest.

On je dodao da je priča koja je dokumentovana u filmu još bitnija, jer će taj lijek, prema dokazima naučnika, vrlo vjerovatno biti efikasan i za širi spektar neuroloških oboljenja.

“Govorimo o globalnom interesu, a iza cijelog tog napora stoji jedna porodica iz Banjaluke koja je uradila sve da spase živote svoje djece i na određen način je spašavala djecu širom svijeta”, istakao je Bojić.

On je dodao da je jedna od poruka filma da u životu nema predaje. “Ma koliko problem izgledao nerješiv, porodica Gajić dokazuje da je ono što danas izgleda nemoguće, sutra, ipak, ostvarivo”, rekao je Bojić.

Govoreći o međunarodnom životu filma, Bojić kaže da je dobio poziv od Internacionalne lige za borbu protiv epilepsije da film bude prikazan na kongresu epileptologa početkom septembra u Barseloni.

Snežana Gajić, majka Tatjane i Milane, istakla je da je zadatak svakog roditelja da pomogne svom djetetu na način na koji može, a da zasluga za sve do sada učinjeno pripada njenim kćerkama i svoj “lafora djeci svijeta”.

“Kada ste svakodnevno svjedok njihovih patnji, morate pronaći snagu u sebi da nešto učinite, da pomjerite granice. Laforina bolest opisana je prije 100 godina, ali se, maltene, ništa nije znalo o njoj, osim genetike i polazne osnove”, navela je Gajićeva.

Ona je dodala da se očekuje da će početkom 2018. godine lijek biti upotrebljiv na pacijentima, ali da postoji mogućnost da bude i ranije.

“U narednih pola godine željno očekujemo lijek. Naša mala porodica se iskreno nada da će naša mlađa kćerka Milana dočekati rješenje i sačuvati uspomenu na svoju sestru Tatjanu. Nadamo se i da će sva ostala oboljela djeca dočekati rješenje i da više niko na svijetu neće zaplakati zbog Laforine bolesti”, istakla je Gajićeva.

Recenzent filma Branislav Lečić istakao je da je film odličan i višeznačan, te da nije samo dokumentarna priča o sudbini jedne porodice, već mnogo više od toga.

“Film dokazuje do koje mere je vera i upornost u veri potrebna da bi čovek pobedio, u ovom slučaju bolest i da bi napravio jednu gotovu neverovatnu stvar – da inspirisan u početku samo brigom za svoje dete, počne da brine o svima koji su oboleli i da objavi rat toj bolesti“, rekao je Lečić.

Direktor Direkcije Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Srđan DŽajić kaže da je film s jedne strane potresna priča, a, sa druge strane, ima izuzetno pozitivnu notu zato što je jedna mala porodica iz Banjaluke pokrenula lavinu u svijetu i, zahvaljujući njihovom ogromnom angažmanu, formiran je tim koji je na tragu rješenja za Laforinu bolest.

Film “Lica Lafore”, rađen u produkciji RTRS-a, sniman je na tri jezika: srpskom, francuskom i engleskom u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Beogradsku premijeru organizovao je RTRS uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Izvor: Srna