Akademija sinhronizovanog plivanja u okviru banjalučkog plivačkog kluba Vrbas jedino je mjesto na kojem djevojčice u Bosni i Hercegovini mogu trenirati ovaj zahtjevni olimpijski sport.

Oko 15 djevojčica, različitog uzrasta, tri puta sedmično vježba figure i koreografiju pod vođstvom trenera, sestara Slobodane Račić – Đukić i Jelene Račić.

“I sestre i ja smo dugo trenirale plivanje. Svo vrijeme posmatrale smo šta se to sve dešava u sinhronizovanom plivanju, kako u Evropi tako i u svijetu, a kako nismo imale priliku da treniramo ovdje na našim prostorima došle smo na ideju da ponudimo djevojčicama nešto novo”, ispričala je ekipi Anadolu Agency (AA) na jednom od treninga Slobodana Račić – Đukić.

Iako su sestre Račić na ideju došle mnogo ranije, trebalo je kažu mnogo vremena da se sve kockice poslože i da u septembru 2015. godine osnuju Akademiju sinhronizovanog plivanja.

Puno vremena za uvježbavanje figura

Zadovoljne su interesom djevojčica, ali kažu da je nedostatak što su one različitih starosnih kategorija.

“Zaista bilo bi poželjno da sve to bude masovnije kako bi se mogle formirati grupe u skladu sa starosnim kategorijama djevojčica, bilo bi i njima lakše”, navela je Slobodana Račić- Đukić.

Na predstojećem Danu sinhronizovanog plivanja, 3. juna plivačice će se predstaviti koreografijom, kao tim.

“Na neki način ne možete očekivati da jedna djevojčica od sedam ili osam radi isto što i djevojčica od 16 godina. Trudimo se da sve bude na najvišem mogućem nivou, a moram i da pohvalim djevojčice i da im se zahvalim što su dio svega ovoga i što s voljom dolaze na trening” rekla je Slobodana Račić -Đukić.

Objasnila je da je sinhronizovano plivanje veoma zahtjevan i težak sport, a da bi se jedna koreografija, pa čak i figure uvježbale – treba mnogo vremena. Iako do sada nisu učestvovale na takmičenjima, to im je cilj za sljedeću godinu.

“Kada bude više djevojčica kada se budu mogle formirati grupe prema starosnim kategorijama može se više pričati o svemu tome”, rekla je Slobodana Račić – Đukić.

Jelena Račić istakla je da je ovo predivan olimpijski sport i prije svega za razliku od običnog plivanja nije individualni, već kolektivni sport.

“Zbližava djevojčice, nije samo plivanje, spoj je raznih sportova i zaista pruža mnogo lijepih momenata i uživanja u sportu kroz ples, muziku, balet, zaista se radi o jedno predivnom sportu”, istakla je rekla je Jelena Račić.

U sinhronizovanom plivanju kombinuju se balet, gimnastika, plivanje i skokovi u vodu.

“Kad spojimo sve to dođemo do kompleksnog sporta koji zahtjeva dosta ulaganja i odricanja da se dođe do nekog rezultata”, rekla je Jelena Račić.

Prema riječima sestara Račić jedini preduslov da neko počne da trenira jeste da zna da pliva, odnosno da se održava na vodi, a plivačke tehnike ionako su sastavni dio treninga. Iako treniraju samo djevojčice vrata akademije širom su otvorene i za dječake koji žele da im se pridruže.

U ovom sportu prema riječima trenera sve je komplikovano i zahtjevno, dodatno otežava činjenica da je većinu vremena glava u vodi, ali se treningom može sve postići.

Jedna od djevojčica koje treniraju sinhronizovano plivanje je i Marija Trivić, koja ima 11 godina, a trenira od kako je osnovana Akademija.

“Lijepo mi je to i dobro zato što sinhronizovano plivanje uključuje rad svih mišića na tijelu i cijelo tijelo se razvija kroz treniranje”, kaže Marija i dodaje da je ipak druženje na prvom mjestu.

Dan sinhronizovanog plivanja

Prije sinhronizovanog plivanja kratko je trenirala plivanje, a sada uzori su joj trenerice.

“Voljela bih da idem na takmičenja i postanem profesionalni sinhroni plivač, pa sad vježbom i treniranjem nadam se da ću to postići”, rekla je Marija Trivić.

Slobodana i Jelena ove godine slave desetu godišnjicu od kako su postale treneri, a prije toga osvojeli su mnogobrojne nagrade i medalje na takmičenjima u plivanju. Osim Dana sinhronizovanog plivanja krajem ljeta ponovo će organizovati petodnevnu školu sinhronizovanog plivanja koja će biti besplatna za sve djevojčice koje žele da se oprobaju u ovom sportu.

Iako su prve i jedine koji organizuju treninge sinhronizovanog plivanja jedina podrška koju su dobile je verbalna, naročito od sugrađana i građana BiH koji ih hvale jer su se odlučile da donesu nešto novo u BiH.

Krajnji cilj im je da djevojčice predstavljaju BiH na nekoj od budućih olimpijada, ali za sada osim revijalnih nastupa i pokušaće učestvovati na nekom od takmičenja, kao i organizovati nastupe takmičarskog karaktera.

(Agencije)