Okružni sud u Banjaluci  osudio je nekadašnje specijalce Vladana Malića, Aleksandra Popovića i Gorana Paraša na po 11, a Olega Bandu na devet godina zatvora zbog pljačke blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” na auto-putu Banjaluka-Gradiška 2015.godine, iz kojeg su ukrali 617.000 maraka.

Okružni sud Banjaluka je svoj četvorici optuženih produžio pritvor.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja kako je to tvrdilo Tužilaštvo, odnosno da nisu počinili organizovani kriminal.

Sud je obavezao svu četvoricu optuženih da u roku od 30 dana nakon pravosnažnosti presude upalate 543.200 KM zbog protivpravno stečene koristi.

Predsjednik sudskog vijeća Olga Pantić rekla je da je krivično djelo posebno teško s obzirom da je izvršeno u sred dana i to uz upotrebu oružja na auto-putu kojim su se kretala druga vozila.

Sudsko vijeće je trojici bivših specijalaca posebno zamjerilo to što su u trenutku pljačke obavljali taj posao kroz koji su bili zaduženi da sprečavaju teška krivična djela, a ne da ih čine.

Olakšavajuća okolnost im je bila to što su mlađe životne dobi i što nisu osuđivani.

Nekadašnjim specijalcima po devet godina je izrečeno za pljačku, a po dvije za nedozvoljeno oružje, dok je Banda za pljačku dobio osam, a za posjedovanje oružja dvije godine.

Kazne su im na kraju objedinjene, pa su dobili po 11 odnosno devet godina.

Spektakularna pljačka novca, voženog u Zagreb iz banjalučke Unikredit banke, počinjena je 22. septembra 2015. godine.

Ranije je Danijel Kuzmić /32/, bivši radnik agencije “Sektor sekuriti” osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz /27/ i Željko Inđić /29/ na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, a nakon što su krivicu priznali i pristali da svjedoče protiv svojih saradnika.

U optužnici piše da su Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda, 22. septembra 2015. godine, zelenim “audijem A6” presreli i napali kolonu vozila “Sektor sekuritija”. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i zaposleni Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu.

Riječ je o novcu iz “Unikredit banke” koji je trebalo da bude transportovan u centralu u Zagrebu.

U pucnjavi u kojoj su korišćene automatske puške i raketni bacač “zolja” ranjen je zaposleni u “Sektor sekjuritiju” Đurađ Bajić.

Automobil “audi A6” koji je korišćen u pljački, pronađen je nakon dva dana sakriven u šumarku, u zaseoku Baraji, nedaleko od mjesta na kojem se razbojništvo i dogodilo.

Tokom istrage, osim oružja, pronađeno je 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i ručni raketni bacač “zolju”.

Vladan Malić optužnicom je označen kao organizator kriminalne grupe u čijem sastavu su bile njegove radne kolege Aleksandar Popović iz Kotor Varoša i Goran Paraš iz Banjaluke, te jedini civil, Oleg Banda iz Banjaluke.

Osim optužene četvorke u pljački su učestvovala još dvojica specijalaca – Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca, te radnik agencije “Sektor sekuritija” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša.

Petorica specijalaca i Banda uhapšeni su 13. januara, a dan kasnije i Kuzmić.

Janjuz i Inđić su ubrzo pristali na saradnju sa istražiocima i pušteni da se brane sa slobode, a zatim im se pridružio i Kuzmić.

Sva trojica su sa tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice i obavezali se da će biti svjedoci-saradnici.

Izvor: Srna