Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da učenici u Srpskoj sve manje čitaju, a sve više vremena provode na internetu, te je zato važno da se polako vraćaju knjizi.

Nakon što je danas prisustvovao predstavljanju škola učesnica projekta “Čitalići 2017” u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, Malešević je rekao novinarima da je ovaj projekat, koji sprovodi Republički pedagoški zavod sa svojim timom, za svaku pohvalu, ističući da bi ga trebalo proširiti na sve osnovne i po mogućnosti i na srednje škole u Srpskoj.

On je zaključio da bi trebalo napraviti neki takmičarski duh među djecom, da oni koji pročitaju više knjiga u toku školske godine dobiju i neke nagrade na kraju te školske godine.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je novinarima da projekat “Čitalići” u Republici Srpskoj već treću godinu sprovodi Zavod u saradnji sa autorskim timom iz Srbije.

“Naš cilj je da ovim projektom podstičemo učenike da što više čitaju, odnosno da se vraća kult čitanja i vraćanje čitalačke politike”, istakao je Damjanović.

On je dodao da ove godine učestvuje 10 škola iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Laktaša, Čelinca i Kotor Varoša.

Izvor: Srna