Dječju igru u Ulici Rajka Bosnića 21 na Starčevici zabranila je zajednica etažnih vlasnika (ZEV) nepropisnim postavljanjem table sa natpisom: “Zabranjeno je: igranje loptom i stvaranje buke u okolini ove zgrade. ZEV.”

Dosta mještana negoduje zbog ove table jer, kako je istakla jedna stanarka zgrade, djeci treba dozvoliti da se igraju, a ne braniti im.

Svjetlana Jovičević sa Starčevice takođe smatra da djeci treba dozvoliti igru, posebno u vrijeme kada se mnogo vremena provodi za igricama na računaru.

Psiholog Dubravka Vujinović-Božić rekla je da u kućnom redu stoji kada ne smije da se pravi buka i da je to danas generalno problem ZEV-a.

Suludo je da neko može da zabrani djeci igru, koja je najbitnija i ključna u njihovom razvoju i rastu”, rekla je Vujinović-Božićeva.

U Gradskoj upravi rekli su da nijednim propisom koje oni donose i po kojima postupa Komunalna policija nije regulisano niti predviđeno da ZEV može postaviti ovakva upozorenja i table.

“Ovo upozorenje nije obavezujuće za korisnike prostora oko zgrade, tj. ne može se na taj način djeci zabraniti da se igraju na toj lokaciji“, rekli su u Gradskoj upravi. 

Ostoja Đekić, predsjednik ZEV-a u Ulici Rajka Bosnića 21, rekao je da su samoinicijativno postavili tablu, jer se na tom mjestu sakupi dvadesetak djece sa čitave Starčevice, koja nisu mala, imaju 16 do 17 godina i ostaju tu dokasno.

“Buka je velika, šutiraju loptu na zgradu, na balkone, imamo bolesnika u zgradi. Mi kao ZEV smo svjesni da to ne možemo zabraniti jer je ovo javni prostor i da se djeca moraju negdje igrati, ali mora se naći način da se buka smanji ili da se barem poštuje kućni red”, rekao je Đekić.

Dodao je da se u prizemlju nalazi ambulanta u koju dolaze pacijenti i da su se oni obraćali nadležnima, međutim bezuspješno.

Rade Dujaković, ljekar porodične medicine ambulante Doma zdravlja u toj zgradi, kaže da ZEV možda nije kompetentan da stavi tablu, ali da, po njegovom mišljenju, pločnik ispred ambulante, gdje dolaze pacijenti, sanitetska vozila i bolesnici na štakama, ne može biti igralište.

“Tabla je postavljena na zgradi u kojoj je sticajem okolnosti smještena ambulanta sa sedam timova porodične medicine i kroz nju prođe od 350 do 500 pacijenata. Djeci treba obezbijediti mjesto za igru, negdje gdje će biti bezbjedna, a na parkingu nisu bezbjedna”, rekao je Dujaković.

Na jednoj zgradi u Ulici Jovana Dučića takođe je bila tabla sa ovim natpisom, koju je bio postavio ZEV, ali je uklonjena ovih dana. (Foto V. Stojaković)

 

Izvor: NN