Protekle sedmice u Gradskoj upravi Banja Luka, organizovan je informativni sastanak između predstavnika Graske uprave, nextbike kompanije iz Zagreba i Sarajeva i predstavnika Centra za životnu sredinu.

Cilj ovog sastanka je bio upoznavanje predstavnika Gradske uprave o sistemu javnih bicikala nextbike te davanje sugestija i preporuka za realizaciju ovakvih sistema.

– Došli smo na poziv Grada Banja Luka da bi predstavili nextbike sistem javnih bicikala i primjere dobre prakse koje imamo u Hrvatskoj, te Sarajevu kao prvom gradu u BiH koji već godinu dana koristi nextbike. Prednosti koje pruža ovaj sistem su prije svega u tome što je nextbike geografski najrasprostranjeniji bike-sharing sistem u svijetu u više od 120 gradova i 25 zemalja. Ako Banja Luka odabere nextbike kao pružatelja ove usluge, svaki registrovani korisnik će moći da koristi nextbike bicikle širom Evrope i svijeta. Banja Luka ima svoju biciklističku istoriju i stekli smo utisak da se vraćaju zlatna vremena kretanja na dva točka zato što je to tendencija širom Evrope i zato jer vidimo da je biciklistička infrastruktura poboljšana i da je svijest građana na takvom nivou da je grad spreman da prigrli ovakav jedan projekt kao dobrodošao. Ovim će svima biti jasnije kako Banja Luka sebe na taj način pozicionira i na cikloturističkoj mapi svijeta. Za jedan bicilistički grad to je od izuzetne važnosti jer glavne grupe korisnika su studenti, zaposleni i turisti koji u sve većem broju posjećuju Banju Luku – izjavio je Krešimir Dvorski, direktor nextbike-a za Hrvatsku.

Da li je moguće i u Bosni i Hercegovini realizovati ovakav jedan projekat i kakvi su dosadašnji utisci, pojasnio je Ahmed Ćerimović, direktor kompanije Supermarket, licenciranog nextbike partnera za BiH.

– Nextbike sistem realizovan je u Sarajevu prije nepunih godinu dana, kada je na šest gradskih lokacija raspoređeno ukupno pedeset bicikala. Danas, brojke od 30 000 najmova i 70 000 pređenih kilometara na našim biciklima, pokazuju da je nextbike u Sarajevu doživio veliki uspjeh. Više od navedenih statistika  raduje nas pozitivna energija koja se stvorila oko cijelog projekta, kao i podrška građana i cjelokupne javnosti koju imamo od samog početka. U međuvremenu smo dodatno proširili mrežu lokacija u Sarajevu, a u toku su i završne pripreme za implementaciju nextbike sistema u Tuzli. Inovativna rješenja u saobraćaju, uvođenje alternativnih oblika prevoza, a sve u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova, neizostavan su dio ovih strategija, a domaći i međunarodnih fondovi u velikoj mjeri podržavaju ovakve projekte. Upravo je nabavka opreme za nextbike sistem u Tuzli subvencionisana od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić kazao je da je dobro što je inicijativa Grada Banja Luka da se uvede sistem javnih bicikala.

– Sve veće gužve u sabraćaju, prepuni parking prostori, zagađenje vazduha, problemi su sa kojim se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i Banja Luka. Upravo razvoj biciklističkog saobraćaja i bicklističke infrastrukture, podrška u korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno rješavaju navedene probleme. Sigurni smo da će i građani Banje Luke, grada sa poznatom biciklističkom tradicijom, vrlo brzo imati na raspolaganju i sistem javnih bicikala, koji će im bicikl učiniti još pristupačnijim i lakšim za korištenje. Svjedoci smo da je zaštita životne sredine danas globalna svjetska tema o kojoj se mnogo govori. Iskreno se nadamo da će Gradska uprava odabrati ovu kompaniju, te da će planski i bez ishitrenosti pristupiti realizaciji ovakvog jednog projekta – naglasio je Tihomir Dakić, Koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu.

(Srpskacafe)