Za nekoliko mjeseci inspektori su spriječili uvoz 9 pošiljki zaraženog sjemenskog krompira iz Evrope, koji je bio namijenjen za ovogodišnju sjetvu u Srpskoj.

Riječ je o količini od 140 tona, a utvrđeno je da je sjemenski krompir porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske bio zaražen štetnim organizmom „Fusarium sp”, koji izaziva truljenje.

U Inspektoratu RS kažu da je fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz pomenute količine sjemenskog krompira i naredila da on bude vraćen pošiljaocu.

– Kvalitet semena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala i drugog poljoprivrednog repromaterijala osnovni je preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa. Zato apelujemo na proizvođače da poljoprivredni repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima – kaže Dušanka Makivić, portparol.

Dusanka Makivić
Dušanka Makivić

Naglašava da pošiljke koje uzorkuje fitosanitarna inspekcija ostaju na graničnim prelazima sve do dobijanja laboratorijske analize.

Poljoprivrednici, s druge strane, ne isključuju mogućnost da dio zaraženog krompira preko “šupljih” graničnih prelaza u BiH ipak dospije na naše tržište. Upozoravaju da, kad je riječ o uvozu sjemena iz Evrope, najveći problem predstavlja inficiranje zemlje zaraženim sadnim materijalom.

– Plašim se da nam iz Evrope namjerno šalju zaraženi krompir, kako bi uništili našu proizvodnju. Naime, riječ je o državama koje veliku pažnju posvećuju kontrolama, pa je teško povjerovati u to da su im se zaražene pošiljke “omakle”. S druge strane, van pameti je da pored kvalitetne vlastite proizvodnje uopšte uvozimo sjemenski krompir – kaže Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednika RS.

Vladimir Usorac
Vladimir Usorac

Podsjetimo, u BiH je za četiri mjeseca ove godine uvezeno 6.800 tona sjemenskog krompira, vrijednosti 5,9 miliona KM, uglavnom iz zemalja iz koje su stigle sporne pošiljke.

U pomenutom periodu izvezli smo 21 tonu ovog krompira, vrijednog 26.000 KM.

Sporni pšenica i kukuruz

Prilikom analize sjemena i sadnog materijala na prisustvo GMO i štetnih organizama, lani je za šest pošiljki utvrđeno da ne odgovaraju propisanim parametrima kvaliteta, pa je zabranjen njihov uvoz, a pošiljke su vraćene.

Riječ je o 14 tona sjemena kukuruza i 300 kilograma sjemena boranije iz Srbije. U Hrvatsku je vraćeno 25 tona sjemena pšenice i 22,7 tona sjemena tritikalea, dok je zabranjen uvoz pošiljke đubriva iz Srbije, u količini od 25 tona, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Izvor: blicrs