Na račune mladih bračnih parova kojima Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske duguje novac po osnovu dogovorenih subvencija za kamate na stambene kredite juče je uplaćeno više rata po obavezama iz prethodne godine.

Na račun Jelene S. iz Banjaluke, koja je korisnik stambenog kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS više od tri godine, juče su uplaćene subvencije za šest mjeseci prošle godine, tako da joj sada vlasti RS duguju za još sedam rata.

Ona podsjeća da je u početku s isplatama subvencija sve išlo dobro, ali je onda došlo do ogromnog kašnjenja. Tako je predzadnja uplata bila u martu ove godine i to za april 2016. godine, a juče već pomenutih šest, što znači da su izmirena dugovanja do novembra prošle godine.

“Možda to nekome ne izgleda mnogo u novčanom iznosu, ali nama mladim bračnim parovima koji smo počeli od nule mnogo znači ta subvencija i smatram da bi država morala redovno vršiti isplate i izvršavati preuzete obaveze prema nama”, kazala je ova Banjalučanka.

Dodaje da je ova mjera Vlade RS za svaku pohvalu, ali da Vlada mora na vrijeme izvršavati preuzetu obavezu i redovnije isplaćivati subvencije za stambene kredite jer samo u tom slučaju ova mjera ima puni smisao.

“Suština je da se rata umanjuje svaki mjesec iznosom subvencije, a ne parcijalnim uplatama i kašnjenjem po nekoliko mjeseci“, rekla je ona.

Bojana Repija, kojoj je odobrena subvencija na nedavno završenom konkursu, nada se kako neće imati slične probleme i da će se pronaći način da isplata bude redovnija.

“U pitanju je jedna i po rata na godišnjem nivou, a koja je u visini jedne naše plate, tako da će nam to biti od velikog značaja. Znam mnoge kolege kojima se duguje novac po toj osnovi i nije im svejedno”, kazala je Repija.

Budući da je iz Vlade RS juče saopšteno da će biti raspisan novi konkurs za subvencije, oni prema kojima se RS obavezala da će pružiti pomoć poručuju kako one moraju biti redovnije kako bi imale svoju svrhu, te da nije dobro odobravati nove subvencije, a da se gomilaju dugovanja prema onima koji su odranije u ovom programu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta prethodno je u 2017. godini raspisalo konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u periodu od 27. marta 2015. godine do 27. aprila 2017. godine.

Ukupan broj prijavljenih po ovom konkursu je bio 277, a od čega je 266 zahtjeva odobreno, a odbijeno 11. Od ukupnog broja odobrenih 223 zahtjeva su mladi bračni parovi, a 43 zahtjeva samci i samohrani roditelji.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, a koja je na jučerašnjem zasjedanju usvojila ovu informaciju, za ove namjene u 2017. godini obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1,6 miliona maraka.

Poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove se realizuje od 2008. godine, a ukupan broj dodijeljenih subvencija od početka realizacije ovog programa, uključujući i posljednji raspisani konkurs, iznosi 3.039. Od 2008. godine do 2017. godine, na ovaj program utrošeno je 8.574.819,36 KM.

Iz resornog ministarstva su nam juče poručili kako će nam u toku današnjeg dana dostaviti informacije u vezi sa dosadašnjim dugovanjima, kao i o jučerašnjoj uplati.

 

(NN)