Man Touching Pregnant Woman's Stomach

Nekoliko je mitova o vođenju ljubavi u trudnoći. Najčešći su (1) da seks u ranoj trudnoći uzrokuje pobačaj, (2) da se njime šteti fetusu te (3) da orgazam tokom trudnoće loše djeluje na nju. Za ove mitove ne postoje dokazi. Naprotiv, smatra se kako seks u trudnoći ima i nekoliko dobrih strana. 

Trudnoća na više načina utiče na seksualni život. Nivoe hormona su promjenjive te tako utiču na povećanu ili smanjenu želju za seksom. Povećana želja javlja se zbog jače prokrvljenosti tijela, posebno u materici i polnim organima. Ali, jednako je normalno, zbog osjećaja težine i umora, izgubiti želju za seksom.

Imajte na umu da je svaka žena priča za sebe. Slušajte svoje tijelo, uzmite u obzir sve prednosti i nedostatke seksa u trudnoći i ne dopustite da mitovi stanu na put vašem odnosu sa partnerom

Želja za seksom u ranoj trudnoći

Nema potrebe da izbjegavate seks tokom prvih nedjelja, ako nemate nikakvih komplikacija u trudnoći. Ipak, upravo u ranoj trudnoći vašem se tijelu i vama događaju promjene koje mogu uticati na vašu želju za seksom:

  • prvi simptomi trudnoće, kao što su jutarnja mučnina, umor, iscrpljenost i često mokrenje mogu uticati na to da se žena osjeća nepoželjno i smanjiti njen libido (isti efekt može imati debljina u kasnijim mjesecima);
  • isto tako, hormonalne promjene u prvom tromjesečju mogu izazvati promjene raspoloženja i uticati na seksualnu želju kod nekih žena;
  • oticanje rodnice zbog povećane cirkulacije krvi može seks i orgazam učiniti fizički neugodnim, iako se češće događa upravo suprotno;
  • strah i anksioznost, koji dolaze s brigom o novoj trudnoći, mogu smanjiti seksualni nagon i kod žene i kod njenog partnera;
  • nepredviđena trudnoća čini svakodnevne brige još većim, a stres lako može ugasiti vašu želju za seksom.

Kada izbjegavati seks u ranoj trudnoći

zena

Čak i ako seks u ranoj trudnoći sam po sebi nije opasan, on može loše uticati na ionako rizičnu trudnoću. Ako već imate neke od simptoma koji upućuju na problematičnu trudnoću, kao što su vaginalno krvarenje ili grčenje i bol u materici, bilo bi dobro da se suzdržite od seksa u ranoj trudnoći. 

Isto vrijedi ako imate istoriju pobačaja u ranoj trudnoći, polno prenosivu bolest (vi ili partner) ili infekciju mokraćnog mjehura ili rodnice. Ostale seksualne aktivnosti, odnosno oralni i analni seks, mogu uticati na razvoj različitih infekcija i tako potaknuti pobačaj.

Ako ste zdravi, ponavljamo, možete neometano uživati u seksu u trudnoći. Postoje neke poze koje će ga učiniti ugodnijim. 

Najbolje poze za seks u svakom tromjesečju

Prvo tromjesečje

Makaze: Ova poza ugodna je i za vas i za partnera, a omogućuje plitku penetraciju za razliku od mnogih položaja. S obzirom na to da ste na u njoj na leđima, ova je poza najugodnija za prvo tromjesečje. Kad vam abdomen postane veći, ovaj položaj prestaje biti tako udoban, jer se stomak sudara s partnerovom nogom.

skare

Misionarski položaj na rubu kauča ili kreveta: Ovaj položaj odličan je za žene koje vole misionarski položaj, ali s njim bi trebalo pričekati do 20. nedjelje trudnoće

misionarski-na-rubu-kauca

Drugo tromjesečje

Pseći položaj: Začinite svoj seksualni život u trudnoći bez velikih akrobacija. Ako osjećate bol u leđima u ovoj pozi, razmislite o podupiranju prsa jastucima.

pseci-stil

Žaba spremna na skok ili obrnuti pseći položaj: Ovaj položaj mijenja kut penetracije koji vas može iznenaditi. Preporučuje se da u ovom slučaju takođe koristite jastuke kao podršku. 

zaba

Kaubojka: Preuzmite kontrolu! Kaubojka vam omogućuje da odredite ritam i dubinu penetracije, a vašem partneru omogućuje direktan pristup dojkama koje su sada osjetljivije nego prije trudnoće. Povremeno iz njih može i procuriti mlijeko. Neka vas to ne iznenadi. 

kaubojka

Treće tromjesečje

Kašika: Ležeći na strani uklanjate bilo kakav pritisak s leđa i materice, a možete ukloniti i stomak s puta. Iako je ova poza prikladna za svaki period trudnoće, najbolje ju je čuvati za kasnije faze trudnoće, jer je vrlo nježna i ne dopušta duboku penetraciju. 

zlica

Obrnuta kaubojka: Samo ime je opisuje. Ova poza posebno stimuliše vaš klitoris.

obrnuta-kaubojka

Orgazam u trudnoći

Za početak, orgazam ne šteti trudnoći. Ako imate jaku želju za seksom, orgazmi u trudnoći čak su bolji nego što zamišljate. Osim što vas oslobađaju stresa, pomažu da se zbližite s partnerom i lakše zaspite, orgazmi u trudnoći imaju još nekoliko posebnih obilježja.

Često su bolji nego prije trudnoće! Povećani protok krvi u materici i drugim polnim organima može učiniti orgazam mnogo intenzivnijim. Hormoni takođe imaju ulogu u tome, posebno oksitocin, koji se luči u kasnijoj trudnoći i nakon poroda. 

Zbog toga nekim ženama i nakon poroda ostaje jaka želja za seksom. Osim toga, oni mogu pomoći u pripremi vaše zdjelice za porođaj i ojačati vaše mišiće. Sve to znači jednostavniji porod i oporavak od njega. Kao da vam je potreban još jedan razlog za orgazam.

Tokom orgazma u trudnoći moguće je primijetiti promjene oblika stomaka. Naime, kada se mišići materice i abdomena stežu, stomak često dobija šiljasti ili trokutasti oblik. To je normalno i nimalo opasno, kao i grčenje materice nakon orgazma.

Takve kontrakcije materice događaju se nakon svakog orgazma, ali ih zbog veličine materice ranije niste mogli osjetiti. U trudnoći oni nalikuju na blage menstrualne grčeve, ali intenzitet može varirati od žene do žene (i orgazma do orgazma).

seksualni-partneri

U kasnijoj trudnoći postaje teže postići orgazam, jer se materica zbog veličine fetusa ne može stezati kao prije.

Samozadovoljavanje u trudnoći

Za masturbaciju u trudnoći vrijedi što i za seks. Dok trudnoća nije ugrožena drugim faktorima, ono je normalno i čak preporučljivo. Trudna žena je i dalje seksualno biće. Samozadovoljavanje je zadovoljavajuća alternativa kada vaš rastući stomak čini vaše omiljene seksualne poze neugodnima i napornima. 

Ako ste uprkos svemu što znate o seksu u trudnoći ipak zabrinuti zbog njega, jer se brinete o partneru ili djetetu, međusobna masturbacija može biti dobra alternativa za vas oboje.

Takođe, neke žene smatraju da je masturbacija tokom trudnoće jedinstveni način da istraže svoje tijelo koje se mijenja. Osim toga, samozadovoljavanje može ublažiti simptome poput jutarnje mučnine, bolova u leđima i oticanja nogu. Trebaju li vam dodatni razlozi da se prepustite užitku?

Izvor: krenizdravo