Dok su ranije na otplatu plaćali ljetovanja, kupovali kućanske aparate ili registrovali automobile, danas sve više građana na rate pazari skupe parfeme, šminku, markiranu odjeću, obuću i naočare.

U brojnim buticima i parfimerijama kažu da uglavnom imaju ugovore sa firmama, čijim je radnicima omogućeno plaćanje u jednakim mjesečnim ratama, a često robu daju i “na obraz”.

Da ima mnogo onih koji vole dobar parfem ili kvalitetnu šminku, a primanja im ne dozvoljavaju da odjednom plate željeni proizvod, potvrdili su u nekoliko parfimerija u RS.

Zbog toga, kažu, sve je više onih koji uz pomoć otplate žele sebi da priušte kvalitetnu kozmetiku i mirise skupljih brendova.

Slična iskustva imaju i u buticima, gdje se na odgođeno plaćanje građani uglavnom odlučuju kada žele da se počaste dobrom jaknom, kvalitetnim cipelama ili torbom.

Ekonomisti smatraju da su su zahtjevi potrošača takvi da se ne mogu pokriti redovnim primanjima, pa nešto skuplje stvari pokušavaju da kupe tako što se zadužuju, uglavnom preko kartica.

Kad dostignete određen nivo kvaliteta života, dođete u situaciju da su vam stvari koje su vam do juče bile normalne, sad kupujete na kredit. Nije to toliki luksuz, kako bi se zaključilo na prvi pogled, koliko navika da to čovjek ima i da sebi to priušti. Pomalo smo ljudi koji u društvu hoćemo da se ne vidi da nemamo. Zbog toga idemo i na varijante da se zadužimo, kako to ne bi izgledalo da se nismo u situaciji da to sebi priuštimo – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Komentarišući činjenicu da brojne radnje daju odjeću, obuću, kozmetiku, parfeme i ostalo “na lijepe oči”, Pavlović ističe da je to  zbog toga što radnje hoće da sačuvaju kupce. U suprotnom, većina robe će ostati neprodata.

Sa njim je  saglasna i Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja, koja kaže da se trgovci dovijaju na razne načine kako bi privukli i zadržali kupce, te svu moguću robu daju na više rata.

– Kupuju sve: od odjeće, obuće, kozmetike, knjiga, torbi, te potrošači tako sve više i više opterećuju budžet, odnosno svoju potrošačku korpu. Kako stvari stoje, i hljeb ćemo početi da kupujemo na otplatu– navodi Ililjićeva.

Psihološki momenat

Irena Spasojević, psiholog Psihološkog savjetovališta “Anima mea”, smatra da potrošači počinju vjerovati da luksuz nije luksuz već neophodnost, pa u skladu s tim i djeluju, pa se zadužuju.

Irena Spasojević
Psiholog Irena Spasojević

– Kupovina na rate ima psihološki momenat tako što “obrok” plaćanja sebi interpretiramo kao kompletnu cijenu proizvoda, još formiramo utisak “dobro smo prošli”. Ako je radost dobijenog intenzivnija od pritiska i grcanja otplaćivanja, zašto ne, ali ako se sami sebi zaričemo da nećemo više doći u sličnu poziciju, onda ništa nije vrijedno, a pogotovo ne pokazivanje i dokazivanje – navodi Spasojevićeva.

Izvor: blicrs