Dogodovštine iz đačkih dana ostavljaju neizbrisiv trag i, uprkos godinama, uspomene ne blijede, tvrde bivši učenici banjalučke Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” koji su u subotu proslavili 30 godina mature.

U školskom dvorištu okupilo se njih oko 100 ne krijući oduševljenje, baš kao i 1987. godine kada su uz smijeh, pjesmu i veselje okončali srednjoškolsko obrazovanje.

U generaciji je bilo 18 odjeljenja, ali se u međuvremenu odvojio treći stepen i 1987. godine maturiralo je sedam odjeljenja tehničkog smjera. Imali smo divno školovanje i vrlo smo uspješna generacija koja je iznjedrila brojne inženjere i privrednike – rekla je Valentina Majčić i dodala da razmišljaju o tome da dogodine organizuju ekskurziju.

Ovo druženje nije želio da propusti ni Ino Kotur koji je prevalio hiljade kilometara da dođe na proslavu mature.

– Došao sam iz daleke Australije da bih nakon 30 godina vidio svoje drugove s kojima sam dijelio gotovo najljepši dio života. Osjećaj je predivan. Bili smo razred dječaka i pomalo nestašni, ali smo i vodili školski radio i ferijalni savez i sve što je bilo lijepo i napredno došlo je iz četvrtog jedan – prisjeća se Kotur.

Proslavi 30. godišnjice mature pridužilo se i nekoliko profesora, a razredni starješina četvrtog sedam Petar Đuričić za ovu generaciju ima samo riječi hvale.

– Predavao sam matematiku svim ovim odjeljenjima i ne znam da li sam im bio omiljeni profesor, ali znam da danas vidim vrlo uspješne ljude koji su na odgovornim funkcijama. Oni su bili dobri đaci koji su živjeli za ono što rade, a to je najvažnije u životu – rekao je Đuričić.

(glas)