Nenajavljeno alkotestiranje zaposlenih u javnim preduzećima postaje sve češća praksa, a zbog opijanja na radnom mjestu bilo je i otkaza.

Električari, poštari i šumari za „EuroBlic“ pričaju kako u posljednje vrijeme svakodnevno strijepe od vanrednog alkotestiranja.

– S obzirom da smo uglavnom na terenu, popijemo negdje čašicu-dvije. Znate kakvi su naši ljudi, ne možete ih odbiti kada im dođete na kućni prag. I onda kada krene nenajavljeno alkotestiranja u firmi skrivamo se, bježimo sa posla, jer bolje da ostanemo bez dnevnice taj dan nego da rizikujemo da ostanemo bez posla s obzirom da opijanje na radnom mjestu predstavlja težu povredu radne obaveze, za koju slijedi otkaz. Bilo je slučajeva da su neke kolege koje su bile malo “pod gasom” bježali kroz prozor – priča radnik „Elektrokrajine“ u Banjaluci.

Slična su iskustva radnika u šumarstvu.

– Uglavnom nam najave sastanak, a kada se okupimo u sali kreće alkotestiranje, koje na sve načine pokušavamo da izbjegnemo ako smo popili pivo-dva, pogotovo na ovoj vrućini – priča radnik jednog šumskog gazdinstva.

U „Elektrokrajini“ kažu da, u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu, opijanje na radnom mjestu predstavlja težu povredu radne dužnosti.

– U skladu s tim, preduzeće po potrebi provodi alkotestiranje zaposlenih – kaže Predrag Klincov, portparol u ovom preduzeću.

Testiranje na alkohol i druga sredstva zavisnosti Pošte Srpske, po potrebi, provode već 10 godina.

– Ove godine, zbog nedozvoljenog prisustva alkohola u krvi jedan vozač je dobio otkaz. Nedozvoljena količina u ovom slučaju utvrđena je od strane policije – kažu u Poštama RS.

Ističu da vozačima, radnicima obezbjeđenja i portirima nije uopšte dozvoljeno prisustvo alkohola u krvi, dok se ostalima toleriše do 0,3 grama alkohola u krvi.

– Kontrola se obavlja ukoliko se posumnja da je zaposleni pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava upotrebom testa, po postupku koji je utvrđen propisima o bezbjednosti saobraćaja, ili upućivanjem zaposlenog u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi laboratorijske analize krvi – ističu u Poštama RS.

Cilj navedene provjere je, kako ističu, prije svega preventiva, sigurnost radnika, a samim tim i održavanje kvaliteta usluge koju pružaju korisnicima.

U „Šumama RS“ ističu da upotreba alkohola nije dozvoljena ni u kojoj mjeri i da poslodavac po zakonu ima pravo da uvrdi da li se radnik opija tokom radnog vremena.

– Kod nas je zabilježen jedan slučaj, gdje je nakon provedenog postupka za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze radniku izrečena disiplinska mjera – kažu u ovom preduzeću.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da u privredi nema alkotestiranja na radnom mjestu.

– Ukoliko poslodavac posumnja da radnik, pogotovo onaj koji radi na mašini, pije na poslu, naravno da će preduzeti neke mjere, jer time taj radnik ugrožava ne samo sebe nego i druge – kaže Škrebić.

Na posao dolaze mamurni

Istraživanja portala posao.ba pokazala su da 18,6 odsto ispitanika redovno ili s vremena na vrijeme konzumiraju alkohol tokom radnog vremena.

Prema ovom istraživanju, na poslu najviše piju zaposleni u administraciji, prodaji, zdravstvu i ugostiteljstvu.

Više od 35 odsto ispitanika konzumira alkohol veče uoči radnog dana.

Izvor: blicrs