Nakon šest decenija, konjički sport se vratio u Banjaluku! Za pehar grada Banjaluke u zaprežnom sportu takmičilo se 15 ekipa iz BiH i Srbije. Prije nego što se začuo topot kopita na stadionu u Lazarevu, kočije su prodefilovale centrom grada.

Elegantni kas upregnutih konja mamio je poglede. Kočijaši kažu – druženje sa ovim životinjama je terapeutsko.

“S konjem se treba družiti, možda je bolje s konjima nego s ljudima. Tu nalazimo vrijeme za odmor, rekreaciju i opuštamo se”, rekao je Ilija Đakić, vozač kočija.

Takmičari su rekli da treba iskoristiti to što imamo ergelu u Prnjavoru, ali i lipicanere, koji su i naša vrsta. Organizatori iz Konjičkog kluba “Paddock” ne kriju zadovoljstvo brojem zainteresovanih. Već najavljuju – sljedeće godine ćemo imati veću i bolju trku.

“Banjaluka treba jedan ovakav turnir, koji se zove Pehar grada Banjaluke, pouzdano znam da će takmičari iz regiona a i šire vrlo rado dolaziti u Banjaluku, odazivati se ovome, što je od vrlo velikog značaja za konjički sport, ali i turističku dimenziju Banjaluke”, rekla je Katarina Jovanović, predsjednik Konjičkog kluba “Paddock”.

Trku su gledali i najmlađi. Konje su uglavnom viđali na selu, ali, kažu, ne ovakve. Neki od njih već imaju jahačkog iskustva.

Prva konjička trka u Banjaluci održana je 1957. godine. Danas, 60 godina poslije, konjički klub “Paddock” nastavlja tradiciju druženja sa ovim plemenitim životinjama.

(atv)