Lovac Željko Bajić, čekao je srndaće, a ubio vuka i to na samo 300 metara od svoje kuće.

Sve se odigralo jutros, u cik zore, u Kobatovcima nadomak Banjaluke. Željko lovi srne i divlje svinje već 32 godine, ali kaže da mu je ovo prvi vuk na kog je itekako ponosan.

O tome koliko je vuk oprezna, osjetljiva, lukava i pametna zvijer, mogu romani da se napišu, kaže Željko, pa je zato san svakog lovca da ga ulovi.

“Kako ne bih bio ponosan, jer tu rijetku divljač ljudi mnogi idu na druga lovišta da bi ulovili to, a ovo se desilo pred kućom mojom”, kaže Željko Bajić, lovac koji je ustrijelio vuka.

Baš tome se lovci i u čude. Kažu da je teško objasniti zašto se vuk toliko udaljio od svog prirodnog okruženja i prišao kućama.

“Da li se on spustio za hranom, da li je odbačen kao jedinka ili bilo šta. Odstrjel je za samu pažnju, za čestitanje kolegi lovcu. On je ovdje došao praviti samu štetu, jer ovo nije njegovo prirodno stanište”, ispričao je Darko Milošević, lovac.

Svi lovci svijeta saglasni su u jednom – vuka je najteže ustrijeliti, pa je taj trofej i cijenjen kao rijetko koji drugi.

Ipak, u zemljama Evrope važe mnogo stroža pravila, jer se vuk smatra zaštićenom vrstom. Kod nas su zakonom zaštićeni samo mladi vuk i vučica, a sezona lova na mužjake otvorena je čitave godine.

Lovci koji su odstrijelili ovog vuka kapitalca kažu da je to humano djelo, jer naša lovačka društva ovu životinju smatraju štetočinom.

(atv)